Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Gatavojas jauno dizaineru biennālei “EKOdizains”

Jau piekto gadu Rīgā notiks gadskārtējs dizaina festivāls „Dizains. Nākotne 2009”.

Īpašu vietu pasākumu programmā ieņem 2. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, kuras devīze ir „EKOdizains”.

„„Zaļā domāšana” sākas ātrāk par pašu produktu – cik tas būs ekonomisks iegādājoties un lietojot vai cik dabīgais materiāls būs tīkams cilvēka ķermenim, ergonomisks un funkcionāls. Tā sākas ar ekoloģisku ražošanas procesu – minimālu enerģijas, materiālu, īpaši dabisko materiālu patēriņu, minimālu kaitējumu dabai un piesārņojumu; ne tikai pēc produkta „nāves” otrreiz pārstrādājamu, bet jau pārstrādātu izejvielu lietošanu. Dizainers atvadās no zvaigznes statusa – katra no šīm dimensijām ir komplicēta izpētes joma, kas prasa komandas darbu radīšanas procesā. Un šajā procesā sociālo atbildību uzņemas ne tikai dizainers, bet arī lietotājs, kurš, domājot par rītdienu, izvēlas ekoloģiskus produktus, šķiro atkritumus utt.,” biennāles konceptā raksta mākslas zinātniece Ilze Martinsone.

Biennāles rīkotāju mērķis – aicināt domāt ne tikai par dizaina estētiskajām kvalitātēm, bet arī ētiskajiem aspektiem, rosināt sarunu starp produktu radītāju, ražotāju un patērētāju, veicināt izpratni un rosināt domāt par tādu produktu, pakalpojumu un dzīves telpas vajadzību nodrošināšanu, kāda Eiropas pilsoņiem būs nepieciešama 21. gadsimtā.

Biennāles atklāšana, notiks 15. oktobrī plkst. 18.00 „Rīgas mākslas telpā”.

Biennālē piedalās gandrīz visas Latvijas dizaina un arhitektūras izglītības iestādes.

Tradicionāli biennālē piedalīsies Igaunijas Mākslas akadēmija, būs viesi no Honkongas un tuvāki no Somijas, būs Latvijas jaunie talanti, kuri studē vadošās Eiropas dizaina augstskolās, būs ražošanā ieviesti produkti un ideju pieteikumi materiālā. Izstādes iekārtojumu veido autoru grupa - austriešu scenogrāfs Rūdolfs Bekics (Rudolf Bekic) un dizaina birojs “Pieci ezeri”.