Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Profesoram Kūlim liek iesniegt paskaidrojumu Gulbenes rajona tiesai

Gulbenes rajona tiesa pieņēmusi izskatīšanai Latvijas Universitātes (LU) prasības pieteikumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar filozofijas profesoru Rihardu Kūli un gaida Kūļa paskaidrojumu par minēto prasību, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Kūlim paskaidrojums ir jāsniedz 30 dienu laikā.

Pēc paskaidrojuma saņemšanas tiesa varēs lemt par lietas tālāku virzību un tiesas sēdes datumu. Pagaidām lietas izskatīšanas datums nav noteikts.

LETA jau ziņoja, ka LU lēmums par darba tiesisko attiecību izbeigšanu pieņemts, jo Kūļa rīcība neesot savienojama ar darbu akadēmiskā personāla amatā.

Kā ziņots, LU Ētikas komisija izteica nosodījumu LU filozofijas profesoram Kūlim par plaģiātismu, tulkojot Imanuela Kanta darbu "Praktiskā prāta kritika".

Ētikas komisija konstatēja, ka Kūlis, tulkojot darbu "Praktiskā prāta kritika", ir aizskāris Ata (Otto) Rolava intelektuālo īpašumu, nenorādot, ka tulkojums ir padziļināts redakcionāla rakstura Rolava tulkojums.

Salīdzinot Rolava un Kūļa tulkojumu tekstus, ekspertu komisija secinājusi: Kūļa tulkojumā ir veikta Rolava tulkojuma skrupuloza, fundamentāla rediģēšana jeb būtiski redakcionāli un vietām interpretatīvi uzlabojumi. Nenoliedzami, Kūļa teksts ir dziļa, sistemātiska darba rezultāts, tomēr šis darbs ir klasificējams vairāk kā redakcionāla rakstura darbs, nevis kā pilnībā oriģināls tulkojums. Kūļa teksta pamatā ir Rolava tulkojums, kas konceptuāli un valodiski būtiski pārstrādāts, norāda ekspertu komisija.

Kā informēja LU rektora Mārča Auziņa preses sekretāre Evija Ansonska, LU rektors pēc noteiktā termiņa ir saņēmis Kūļa rakstisku paskaidrojumu. Neraugoties uz to, LU vadībai nav izdevies ne tiešās sarunās, ne sarakstē ar Kūli vienoties par abpusēji pieņemamu situācijas risinājumu.

Līdz lietas izskatīšanai tiesā LU atturas sniegt plašāku informāciju par prasības pieteikuma saturu.

Kūlis uzskata, ka visi viņam izteiktie apvainojumi par plaģiātismu ir nekorekti un to mērķis ir graut filozofijas nodaļu un Vēstures un filozofijas fakultātes reputāciju.

Kā aģentūru LETA informēja Kūlis, pēc vairākus mēnešus ilgušā realitātes šova masu saziņas līdzekļos "filozofijas profesoru plaģiāta lieta" pāraugusi represīvās darbībās.

Viņš uzskata, ka pašlaik cīnās ne tikai par savu, bet arī par visas filozofiskās sabiedrības reputāciju. Kūlis uzsver, ka savos daudzajos paskaidrojumos LU Ētikas komisijai un rektoram akadēmiskā veidā ir atspēkojis visus viņam izvirzītos apvainojumus. "Līdz šim gan jebkuri mani paskaidrojumi no LU amatpersonu puses ir tikuši pilnībā ignorēti. Esmu pārliecināts, ka tiesa mani pilnībā attaisnos," piebilst profesors.