Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Arī pēc TV3 atbildes saņemšanas LVRTC joprojām grasās TV3 atslēgt no analogās apraides

No "TV3" 25.maijā saņemtā atbilde uz Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) piedāvājumu par analogās apraides nodrošināšanu "neatrisina būtiskus jautājumus", tādēļ LVRTC neredz juridisku pamatu 1.jūnijā neatslēgt "TV3" no analogās apraides, bet raidorganizācija ir pārsteigta, ka šādi tiek saprasts "TV3" "jā" vārds LVRTC piedāvājumam.

"TV3" ģenerāldirektore Baiba Zūzena, uzzinot par LVRTC paziņojumu, bija pārsteigta un teica, ka tādā gadījumā valsts uzņēmums par nepilnīgu uzskatot pats savu piedāvājumu, jo "TV3" 25.maijā nosūtītā atbilde, īsi izsakoties, esot bijusi "jā". Vēl situāciju nepatīkamu padarot apstāklis, ka nav bijis iespējams personīgi tikties ar LVRTC amatpersonām, lai bez komunikācijas no attāluma un paziņojumiem medijos risinātu savstarpējos jautājumus.

Starp neatrisinātiem jautājumiem ir iecerētās analogās apraides teritoriālais pārklājums un citas lietas, tādēļ nav juridiska pamata mainīt lēmumu "TV3" analogo apraidi pārtraukt no 1.jūnija, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Līne teica, ka nevarot sīkāk raksturot LVRTC piedāvājuma saturu, un uzsvēra, ka visi LVRTC līgumi un līgumprojekti ar klientiem ir konfidenciāli, tādēļ nevar atklāt neko sīkāk par līgumprojekta nosacījumiem, iekļautajiem tarifiem, skaitļiem u.tml.

Patlaban LVRTC raida "TV3" analogo signālu aptuveni 50% Latvijas teritorijas, un digitālās apraides piedāvājumā tas būtu vairāk nekā 99% valsts teritorijas.

Kā norāda nozares pazinēji, dialogs starp LVRTC un "TV3" līdz šim noticis visai skarbos un kategoriskos toņos. Kā ziņots, LVRTC pauda izbrīnu par raidorganizācijas "TV3 Latvia" publisko paziņojumu par to, ka telekompānija paliks analogajā apraidē arī pēc 1.jūnija, lai arī joprojām šim apgalvojumam nav nekāda juridiska pamata, pauda Līne.

Savukārt Zūzena iepriekš medijus informēja, ka "TV3 Latvia" nosūtījusi LVRTC apstiprinājumu, ka akceptē LVRTC piedāvājumu ar jauno apraides tarifu par analogās apraides nodrošināšanu, un norādīja, ka tādējādi tiks nodrošināta "TV3" raidīšana analogajā apraidē visā Latvijā - gan Rīgā, gan reģionos.

LVRTV pauž, ka pašreizējās līgumattiecības ar "TV3" LVRTC ir spēkā līdz šā gada 31.maijam, bet vienošanās par jauna līguma redakciju līdz šim nav panākta, jo "TV3" mēnešiem ilgi vilcinājās un nav devis atbildi par LVRTC izteikto jauno tarifu piedāvājumu.

LVRTC uzskata, ka ir bezatbildīgi atsaukties uz normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē apraides kārtību Latvijā, ja "pati raidorganizācija neievēro pat elementāru sadarbības ētiku". LVRTC ir neizpratnē par faktu, ka "TV3" ar LVRTC sarunājas tikai ar mediju starpniecību, turklāt absolūti maldinot trešās personas par faktisko situāciju līguma slēgšanas procesā.

"Laulības var noslēgt tikai tad, ja abi to patiesi vēlas, proti, ja tam piekrīt gan vīrs, gan sieva. Ja "TV3" patiešām būtu vēlējies noslēgt līgumu ar LVRTC, maz ticams, ka sarunas būtu atliktas uz pēdējo brīdi. Tas drīzāk atgādina kādu mērķtiecīgi veidotu ažiotāžu un publiska spiediena izdarīšanu uz LVRTC, nevis vēlmi uzsākt konstruktīvas sarunas un būt līdzatbildīgiem par televīzijas virszemes apraides nozari," uzskata LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Jau iepriekš ziņots, Latvijā notiek vispārēja pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi, ko veic SIA "Lattelecom" sadarbībā ar LVRTC.

"TV5" uz ciparu apraidi pārgāja jau 2009.gada 1.decembrī, LTV7 - šogad, 1.martā, LNT un LTV1 - 1.aprīlī Rīgā un tās reģionā, bet no 1.jūnijā visā valsts teritorijā.