Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ierosina dārzeņkopības uzņēmuma "Mārupe" maksātnespēju

Rīgas rajona tiesa ierosinājusi dārzeņkopības uzņēmuma SIA Sabiedrība Mārupe (Mārupe) maksātnespējas lietu par 1685,60 latu neizmaksāšanu dividendēs. Tiesas datums vēl nav noteikts, taču Mārupē saka – ziņas par mūsu nāvi ir stipri pārspīlētas. Lietas ierosināšana nenozīmē, ka uzņēmums ir bankrotējis.

Prasību par maksātnespējas pieteikšanu iesniegusi SIA Investīcijas, ar kuras vadītāju Jāni Aukstaru SIA Mārupe izvērties konflikts vairāku gadu garumā, kas novedis pie ilgstošas tiesvedības (apmēram 20 dažādu lietu), bet sācies laikā, kad strauji kāpusi tik iekārojamās zemes cena. Jāpiebilst, ka SIA Mārupe īpašumā ir apmēram 600 hektāru zemes. Tagad konflikts vainagojies ar SIA Investīcijas iesniegto maksātnespējas prasību par Ildzei Krūmiņai un Laimonim Melderim pienākošos dividenžu neizmaksu 1685,50 latu apmērā. Abi izslēgti no SIA Mārupe dalībnieku reģistra, un arī par šo faktu turpinās tiesu darbi. Saskaņā ar Maksātnespējas procesa likuma 50. pantu maksātnespējas procesa pieteikumu attiecībā uz parādnieku var iesniegt jebkurš subjekts, kura prasījuma apmērs atsevišķi vai kopā pārsniedz 1500 latu un kurām ir iestājies izpildes termiņš.

SIA Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis un valdes loceklis Kaspars Brunovskis jau izplatījuši emocionālu notikušā skaidrojumu: "Sabiedrība ar ierobežotu atbildību Investīcijas, kas 2007. gadā dibināta, lai iepirktu no slēgtās komercsabiedrības SIA Sabiedrība Mārupe īpašniekiem viltīgi izkrāptās kapitāldaļas, sākusi savu atvadu solo, piesakot mārupiešu maksātnespēju." Pirms vairākiem gadiem dārzeņkopības uzņēmuma kopsapulcē nobalsots, ka jāaptur jebkādas darbības ar J. Aukstaram un Co uzticētajām kapitāldaļām, tāpēc šķietamajiem investētgribētājiem atlika vienīgā iespēja – pieprasīt iesaldēto kapitāldaļu šajā laikā neizmaksātās dividendes, teikts SIA Mārupe vadības vēstulē. Tā kā pašlaik notiek tiesāšanās, dividendes joprojām netiek izmaksātas.

Tagad SIA Mārupe pārmet SIA Investīcijas, ka tā, iesniedzot tiesā pieteikumu par maksātnespēju, ir klaji maldinājusi tiesu, iesniedzot nepilnīgu informāciju. J. Aukstars aģentūrai LETA izteicies, ka visi dokumenti ir kārtībā un maldināšana nav notikusi. Tikmēr SIA Mārupe noskaņoti kareivīgi: "Tiesāsimies, protams!" Rīgas rajona tiesai tikšot iesniegta informācija, kas apliecinās, ka SIA Mārupe neatbilst nevienai no Maksātnespējas likumā noteiktām uzņēmuma maksātnespējas pazīmēm.

***

UZZIŅAI

SIA Mārupe dibināta 1948. gadā, bet nosaukumu SIA Sabiedrība Mārupe ieguva 2004. gadā. Tās darbības virzieni ir laukkopība, dārzkopība, lopkopība un zvērkopība. Uzņēmuma peļņa 2008. gadā bija 1,27 miljoni latu, bet apgrozījums sasniedza 6,57 miljonus latu, kas ir par 15 procentiem vairāk nekā 2007. gadā. Uzņēmums apsaimnieko lauksaimniecībā izmantojamo zemi – 2648 hektārus četros pagastos. Tajā nodarbināti 400 darbinieku. 2009. gadā kopš sezonas sākuma līdz oktobrim 9,5 hektāros zemstikla platību iegūti un realizēti vairāk nekā 4400 tonnu gurķu un tomātu.