Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Munkevics kukuli varētu būt piedāvājis JL deputātei Blauai

Lai Jūrmalas mēram Raimondam Munkevicam ("Jūrmala - mūsu mājas") tiktu nodrošināts labvēlīgs rezultāts opozīcijas ierosinātajā neuzticības balsojumā, viņš varētu būt piedāvājis kukuli partijas "Jaunais laiks" (JL) deputātei Ivetai Blauai, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Iespējams, ka Blaua par piedāvāto kukuli paziņojusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kas vakar Munkevicu aizturēja, pirms tam veicot kratīšanu viņa kabinetā domē un mājās.

Blaua par šo jautājumu izsakās izvairīgi, norādot, ka šādu informāciju nevarot nedz apstiprināt, nedz noliegt, jo notiekot izmeklēšana, un aicināja sagaidīt oficiālos izmeklēšanas rezultātus.

Blaua dzimusi 1969.gadā un ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu psiholoģijā. Blaua strādā par psiholoģi Jūrmalas Valsts ģimnāzijā. Viņa ir JL Jūrmalas nodaļas vadītāja, bijusi arī JL valdē.

Iesniegumu Munkevica gāšanai parakstījuši deviņi deputāti no 15 - Blaua, Romualds Ražuks (PS), kurš tiek minēts kā nākamais domes priekšsēdētāja amata kandidāts, Marija Vorobjova, Māris Dzenītis, Zigurds Starks, Aigars Tampe (TB/LNNK), Arnis Ābelītis ("Tev, Jūrmalai"), Juris Visockis (JL) un Dzintra Homka (SCP), tādējādi stabili pietiek balsu Munkevica gāšanai.

Neviens no šiem deviņiem opozīcijas deputātiem neapstiprina, ka mērs būtu piedāvājis kukuli. Visi minētie deputāti, izņemot Blauu, šādu iespēju kategoriski noliedza.

LETA jau ziņoja, ka KNAB aizturējis Munkevicu par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu, lai nodrošinātu viņam labvēlīgu rezultātu opozīcijas ierosinātajā neuzticības balsojumā. KNAB darbinieki vakar aizturēja Munkevicu un viņa kabinetā, kā arī mājās veica kratīšanu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, KNAB aizturējis arī Munkevica partijas biedru un "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes locekli Normundu Pīrantu. Šo faktu aģentūrai LETA apstiprināja SIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" valdes priekšsēdētājs Uldis Ciekurs, kurš pastāstīja, ka uzņēmumā saņemts paziņojums no KNAB par Pīranta aizturēšanu.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA pastāstīja, ka birojs sācis kriminālprocesu par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu un nodošanu saistībā ar neuzticības balsojumu pilsētas mēram 20.maijā plānotajā Jūrmalas domes sēdē. Kriminālprocesā aizturētas divas personas - Jūrmalas domes deputāts un vēl kāda pašvaldības amatpersona.

Biroja iegūtie pierādījumi liecinot, ka kukulis 5000 latu apmērā ticis piedāvāts kādai personai, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu labvēlīgu rezultātu balsojumā par domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata. Pēc kukuļa nodošanas 18.maijā abas Jūrmalas domes amatpersonas aizturētas aizdomās par kukuļa piedāvāšanu un nodošanu, ko izdarījušas divas valsts amatpersonas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Aizturētās amatpersonas ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, un tuvākajā laikā tiks lemts par drošības līdzekļu piemērošanu.

Izmeklēšanas interesēs detalizētāka informācija patlaban netiek sniegta.

Kā aģentūrai LETA atklāja domes deputāte Marina Vorobjova, aptuveni pirms nedēļas Munkevics esot pavēstījis, ka varot viņu finansiāli stimulēt, un uzrakstīja uz lapiņas ciparu pieci. Vorobjova nav ziņojusi KNAB, jo viņai nav bijis pierādījumu.

Taču deputāte pieļauj, ka Munkevics līdzīgu piedāvājumu varēja izteikt vēl kādam pašreizējās opozīcijas deputātam.

Citiem aģentūras LETA aptaujātajiem deputātiem nebija informācijas par to, kuram deputātam varētu būt piedāvāts kukulis.

Kā ziņots, 20.maijā ir sasaukta Jūrmalas domes sēde, kurā tiks skatīts deviņu no 15 deputātu parakstītais pieprasījums par Munkevica nomaiņu.

Munkevics nav pirmais Jūrmalas domes priekšsēdētājs, par kuru interesi izrādījušas tiesībsargājošās institūcijas. Bijušais Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis, kurš šajā amatā atradās no 1994.gada līdz 1997.gadam, patlaban iesaistīts Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietā kā apsūdzētais.

Bijušais mērs Juris Hlevickis domes priekšsēdētāja amatu ieņēma no 2003.gada līdz 2005.gadam. Par kukuļdošanu mēra vēlēšanās Zemgales apgabaltiesa nolēma Hlevickim piespriest piecu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Hlevickis patlaban izcieš cietumsodu.

Pagājušā sasaukuma domes priekšsēdētāju Ģirtu Trenci (TP) Rīgas apgabaltiesa atzina par vainīgu ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā un piesprieda viņam 200 stundu piespiedu darbu ar viena gada aizliegumu ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs. Trencis gan šo spriedumu plāno pārsūdzēt augstākās instancēs.

Savukārt Munkevics tiek turēts aizdomās par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā. Patlaban policijā tiek izmeklēts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 179.panta 3.daļas - par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kriminālprocess sākts saistībā ar Munkevica, iespējams, pretlikumīgajām darbībām. Sākotnēji bija sākti pat četri kriminālprocesi, kas pērn apvienoti vienā kriminālprocesā.