Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesnesis par Ilzes Naglas mājas kratīšanu informēts tikai šodien

Kratīšana otrdienas vakarā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās veikta steidzamības kārtībā un tikai šodien par to informēts Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis, noskaidroja aģentūra LETA.

Tiesas priekšsēdētāja palīgs Kaspars Sadauskis aģentūrai LETA sacīja, ka šodien uz tiesu sankcionēt izmeklēšanas darbības bija ieradies Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors, kura uzraudzībā ir Ekonomikas policijas izmeklētais kriminālprocess, kura ietvaros kratīšana veikta.

Izmeklēšanas tiesnesim šādos gadījumos ir jāpārbauda kratīšanas tiesiskums un pamatotība, taču Sadauskis atturējās atbildēt, vai tiesnesis kratīšanu žurnālistes mājā atzinis par tiesisku un pamatotu un vai tās laikā iegūtie pierādījumi atzīti par pieļaujamiem kriminālprocesā.

Kriminālprocesa likuma 180.pants noteic, ka "neatliekamos gadījumos, kad novilcināšanas dēļ meklējamie priekšmeti vai dokumenti var tikt iznīcināti, noslēpti vai sabojāti vai arī meklējamā persona var aizbēgt, kratīšanu var izdarīt ar procesa virzītāja lēmumu. Ja lēmumu pieņem izmeklētājs, tad kratīšanu izdara ar prokurora piekrišanu".

Par norādīto kratīšanu procesa virzītājs ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc tās izdarīšanas paziņo izmeklēšanas tiesnesim, uzrādot materiālus, kas pamatoja izmeklēšanas darbības nepieciešamību un neatliekamību, kā arī izmeklēšanas darbības protokolu, teikts Kriminālprocesa likumā.

Kā LETA jau ziņoja, pēc Naglas stāstītā, kratīšana viņas mājās notikusi, jo policija aizturējusi personu, kuru uzskata par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datus publiskojušu Neo. Avoti tiesībsargājošajās iestādēs aģentūrai LETA apliecināja, ka tiešām šāda persona ir aizturēta. Policija par Neo uzskata Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieku Ilmāru Poikānu.