Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sieva noliedz notiesātā Daiņa Markus pazušanu

Policija izsludinājusi meklēšanā par kukuļņemšanas mēģinājumu notiesāto bijušo Rīgas Valsts tehnikuma direktoru (RVT) Daini Marku. Spriedums stājās spēkā jau pagājušā gada nogalē, taču D. Markus ieslodzījumā joprojām neatrodas, un arī policija nespēj viņu atrast. Notiesātajam tuvu stāvoši cilvēki šos paziņojumus noliedz.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka policisti izbraukuši uz adresēm, kurās D. Markus varētu atrasties, taču nevienā no tām likumsargi notiesāto nav sastapuši. Policija pieļauj, ka bijušais RVT direktors vairs neatrodas Latvijā. Tomēr viņš vērsies Satversmes tiesā (ST) un lūdzis izvērtēt par kukuļņemšanu savulaik paredzētā papildsoda "mantas konfiskācija" atbilstību Latvijas pamatlikumam. Valsts ieņēmumu dienesta publiskojamo datu bāzē norādīts, ka D. Markum pieder dzīvoklis Rīgā, māja Jelgavā, kā arī zeme dažādās Latvijas vietās. ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska stāsta, ka sūdzība ir saņemta 24. martā un 21. aprīlī uzsākta lieta. Dažas dienas vēlāk tiesa uz D. Markus norādīto adresi nosūtījusi ierakstītu vēstuli, kurā viņš informēts par lietas ierosināšanu. Pagaidām ST nav saņēmusi informāciju, ka ziņojums adresātam būtu gājis secen. Iespējams, vēl nav beidzies termiņš, kad sūdzības iesniedzējs var izņemt ierakstīto vēstuli.

Bijušais RVT direktors bija arī Latvijas Profesionālās izglītības mācību iestāžu asociācijas prezidents, tāpēc pazudušā pēdas Neatkarīgā pirmām kārtām meklēja asociācijas birojā. "Esmu kaut kad viņu redzējusi pa gabalu, bet neatceros, vai tas bija pirms mēneša vai senāk. Nezinu, kurš šobrīd īsti ir asociācijas prezidents, un man ir pirmā dzirdēšana, ka Dainis Markus ir pazudis," stāsta kāda sieviete, kura savu vārdu neatklāj.

Savukārt D. Markus sieva Ilga Luste-Markus pilnībā noliedz vīram izvirzītās apsūdzības. "Viņš nekur nav pazudis un uz ārzemēm nav aizmucis! Kad viņš saņems pavēsti, tad arī izpildīs likumā noteiktās saistības. Tas, kurš pacēlis šo lietu, zina, kāpēc to dara," viņa noslēpumaini bilst. Kurš ir šis "kāds", Neatkarīgajai I. Luste-Markus neatklāj. Viņa arī nestāsta, kur vīrs šobrīd atrodas.

Jāatgādina, ka D. Marku notiesāja par 80 000 latu kukuļa ņemšanas mēģinājumu un tiesa piesprieda četrus gadus aiz restēm.

Apsūdzība galvenokārt balstījās uz kukuļa starpnieka – RVT juriskonsulta Viktora Skrebeļa liecību –, ka viņš naudu nesis D. Markum. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki V. Skrebeli aizturēja, pirms viņš naudu bija nodevis prasītājam.