Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Bizness: tirgo vietas bērnudārzā

© Andrejs Strokins, f64

"Esmu bezizejā, nav kur atstāt bērnu, bet aukles maksā dārgi," neslēpj jauna sieviete, kura internetā publicējusi sludinājumu, ka ir gatava pirkt vietu bērnudārzā Purvciemā. Viņas likteņa māsa līdzīgu sludinājumu bija ievietojusi tikai vakar un apņēmusies maksāt kaut 500 latu – tas tik un tā būšot lētāk nekā tagad, kad mēnesī par vietu privātajā dārziņā jāmaksā apmēram 200 latu.

Turpat atrodami arī aicinājumi pirkt vietu dārziņā.

Rindas uz vietām pašvaldības bērnudārzos ir garas – kopumā reģistrēti vairāk nekā 7000 mazuļu, kuriem jau šogad būtu nepieciešamība apmeklēt pirmsskolas mācību iestādi. Līdz šā gada beigām Rīgas dome plānojusi samazināt rindas par 800 līdz 900 vietām.

Tirgošanās esot nereāla

Pašvaldības Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Indra Vilde, uzzinot par vietu tirgošanu, ir skeptiska: "Pirkšana ir nereāla, jo, ja bērns pamet rindu dārziņā dzīvesvietas maiņas dēļ, tad viņa vietā stājas nākamais – rindas kārtībā." Pēc viņas teiktā, nav iespējams, ka rindā varētu iespraukties kāds no malas, jo dārziņa vadītāja tādējādi smagi riskētu, pārkāpjot domes saistošos noteikumus. I. Vilde šādu iespēju dēvē par mahināciju un noraida. Speciāliste gan skaidro, ka, mainot dzīvesvietu, bērns "var trāpīt" citā bērnudārzā, ja grupiņā ir brīva vieta.

Dažas māmiņas, kuras interneta portālā bija ievietojušas sludinājumus, atzina, ka viņām vēl neviens nav zvanījis, taču sievietes iedvesmojušās no līdzīgiem sludinājumiem. To tiešām nav mazums, piemēram, "Mēģinu pārdot vietu Purvciema bērnu dārzā", "Nopirkšu vietu valsts bērnudārzā uz šī gada septembri", "Vēlos pirkt vietu latviešu grupā 5 gadīgai meitenītei Purvciemā, Pļavniekos vai centrā. Steidzami", "Labdien, gribu nopirkt vietu jebkurā bērnudārziņā Ķengaragā. Samaksāšu labi".

Mammas ir bezizejā

Viena no sievietēm stāstīja, ka bērniņu rindā reģistrējusi trešajā dienā pēc piedzimšanas. Tā kā mazais dzimis vasarā, neesot pat cerību uz vietu dārziņā. Pēc pašreizējās sistēmas vislielākās iespējas tikt pie vietas ir janvārī dzimušajiem. "Tā kā pārbraucām no cita rajona, diez vai vispār tiksim bērnudārzā," saskuma māmiņa. Viņa pašreizējo reģistrācijas sistēmu nodēvēja par idiotisku un pagaidām šaubījās, vai arī jauninājums – vienotā rinda – tiešām būs labākais risinājums. Jaunā māmiņa ir gatava vietu pirkt par 300 latiem, jo tāds vienreizējs maksājums sanāktu lētāk nekā ik mēnesi atdot privātajam dārziņam 200 latu. Cita sieviete izsaucās, ka viņai nebūtu žēl arī 500 latu, jo tagad privātais bērnudārzs izmaksā 170 latu mēnesī (daļu summas sedz pašvaldība). Diemžēl pašai alga samazināta divas reizes un kļūst grūti samaksāt. Rindā gaida kopš bērna piedzimšanas 2006. gada rudenī. I. Vilde gan aizrāda, ka nereti vecāku

motivācija nav izprotama. Vecmīlgrāvī apmēram 500 metru attālumā viens no otra atrodas divi bērnudārzi – Rūķītis un Blāzmiņa. Vienā rinda ir, otrā – ne.

Domei vairāki risinājumi

Rīgas dome ir gatava šogad piešķirt papildu līdzekļus bērnudārzu rekonstrukcijai. Remontēs divas bijušās sākumskolas Pārdaugavā, kurās iekārtos bērnudārza grupiņas. Piemēram, investīciju programmā papildus piešķirti 400 000 latu, bērnudārza Viestura prospektā 57 renovācijai – 447 000 latu.

Turpmāk rīdziniekiem tiks vienkāršota uzņemšana bērnudārzos. Vecāku pieteikumi vairs netiks sistematizēti pēc bērnu dzimšanas gadiem, bet gan tikai pēc to reģistrācijas datuma, lai nediskriminētu gada pēdējos mēnešos dzimušos. Viņiem līdz šim vajadzēja rindā gaidīt divus trīs gadus. Jaunie noteikumi paredz citu sistēmu – jo ilgāk bērns atradies rindā, jo lielāka priekšroka uz vietu dārziņā.