Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Zemnieki cer uz vienlīdzību maksājumos

Pēc divus gadus ilgušām diskusijām Briselē vienbalsīgi tika apstiprināta COPA/COGECA pozīcija par kopīgās lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013. gada. Šajā sēdē piedalījās Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes (LOSP) Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne.

"Pozīcijā vairākkārt ir minēta vienlīdzīga attieksme, finanšu solidaritāte starp ES dalībvalstīm, kā arī objektīvu kritēriju izstrāde maksājumu apjoma noteikšanai pēc 2013. gada. Viens no pozīcijas punktiem pauž: attiecībā uz tiešmaksājumiem, lai nodrošinātu godīgu un vienlīdzīgu attieksmi pret visas Eiropas Savienības lauksaimniekiem, tiks pievērsta uzmanība tiešmaksājumu izlīdzināšanai, pamatojoties uz kopīgi izstrādātiem objektīviem kritērijiem," Neatkarīgo informēja LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

Jautājums par tiešo maksājumu izlīdzināšanu lauksaimniekiem ir svarīgs jau kopš pirmās Latvijas pievienošanās dienas Eiropas Savienības saimei. Latvijas zemnieki hektārmaksājumos joprojām saņem mazāk nekā kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas, kā arī veco Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimnieki.