Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Graube: Afganistāna ir mūsu aizsardzības pirmā līnija

© Andrejs Terentjevs, f64

Ģenerālmajors Raimonds Graube, kurš Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pienākumus sāks pildīt 6. jūlijā, intervijā "Neatkarīgajai" norāda, ka Latvijas armijas svarīgākais uzdevums ir militārā misija Afganistānā.

"Afganistāna ir mūsu dalība alianses lielākajā un sarežģītākajā operācijā, tā ir mūsu aizsardzības pirmā līnija. Palīdzot aliansei, mēs aizsargājam sevi, realizējam vienotības principu. Lielākās operācijas notiek lielākoties uz sauszemes, tātad nepieciešamība ir pēc sauszemes karavīriem, pēc kājniekiem.Šī vienība nav vajadzīga tikai aliansei, tā vajadzīga mūsu valsts pašaizsardzībai, lai varētu sagatavot profesionālus virsniekus, instruktorus. Mums ir vajadzīgas etalonvienības, no kurām kvalitāti varam pārnest uz citām vienībām, rotējot cilvēkus. Piemēram, uz zemessardzi, tā stiprinot valsts pašaizsardzību," intervijā atzīst R. Graube.

Viņš nepiekrīt apgalvojumam, ka Afganistānā ir karš. "Lai būtu karš, jābūt karojošām pusēm. Pats esmu apmeklējis Afganistānu, ticies ar pašvaldību vadītājiem, braucis uz skolām. Varu apgalvot, ka tas nav karš. Par kādiem reģioniem runājam, par kādām pretestības formām? Vai tie ir kriminālie elementi, tālibi, Al Qaeda vai puštunu ciltis? Mūsu karavīru uzdevums ir nodrošināt drošības aizsegu, zem kura var veidoties ekonomika, tieslietu sistēma, valstiskums. Mēs iesim prom tad, kad valsts spēs funkcionēt patstāvīgi. Mums ir liela līdzatbildība – ja šobrīd atstāsim valsti, tur būs haoss un starpcilšu cīņas. Mūsu vienība apmāca karavīrus vienā no vissarežģītākajām vietām – uz Pakistānas un Afganistānas robežas. Tur patiešām no militārā viedokļa ir karadarbība, tādā izpratnē, ka militāra apdraudējuma līmenis ir ļoti augsts. Bet tas nenozīmē, ka pret mums karo visa tauta. Tā ir nepareiza uztvere par to, kas notiek Afganistānā," saka topošais NBS komandieris.

Pilnu interviju ar Raimondu Graubi lasiet šodienas "Neatkarīgajā"