Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

LU notiks starptautiska zinātniskā konference "1990.gada 4.maija Latvijas Neatkarības deklarācija"

3.maijā plkst. 10 Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulv. 19) sāksies starptautiska zinātniskā konference „1990.gada 4.maija Latvijas Neatkarības deklarācija: Dažādu paaudžu un dažādu jomu referenti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas analizēs notikumus, kas risinājās pirms 20 gadiem, kad tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Divdesmit gadu ir pietiekams periods, lai izvērtētu attiecīgā laika posma notikumus plašākā starptautiskā un iekšpolitiskā kontekstā. Turklāt tas ļauj Latvijas neatkarības atjaunošanas procesu uztvert un analizēt, balstoties nevis tikai uz subjektīvo viedokli, bet arī uz zinātniskajiem pētījumiem, kuros izmantoti dažādi vēstures avoti.

Konferences atklāšanā 3.maijā uzrunu teiks Valsts prezidents Valdis Zatlers, Latvijas Universitātes rektors profesors Mārcis Auziņš un Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Plānots, ka konferencē piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāts Vītauts Landsberģis, Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Egils Levits, jurists Romāns Apsītis, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, politiķis Tālavs Jundzis u.c.

Referenti aplūkos 20.gs. 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā notiekošo tiesisko, saimniecisko un politisko pārmaiņu būtību, to ietekmi uz Latvijas turpmāko attīstību, kā arī iespējamās alternatīvas, izvēloties Latvijas neatkarības atjaunošanas parlamentāro ceļu.

Liela uzmanība tiks pievērsta arī Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas notikumu starptautiskajam kontekstam. Tiks analizēta lielvalstu attieksme pret Baltijas valstu neatkarību un atjaunotās Latvijas Republikas pirmās ārpolitiskās koncepcijas, kā arī apkopoti līdzšinējo pētījumu rezultāti.

Konferences organizēšanā kopā ar vairākām sabiedriskajām organizācijām iesaistīta arī Latvijas Universitāte.