Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija nodos Varšavai papildus dokumentus par Katiņas slaktiņa notikumiem

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paudis cerību, ka pēc neseniem traģiskajiem notikumiem Krievija un Polija uzlabos savstarpējās attiecības. Šos vārdus viņš apstiprinājis ar solījumu nodot Varšavai jaunus dokumentus par Katiņas slaktiņu, ceturtdien vēsta BBC.

"Patiesi ticu, kā tic un cer nospiedošais vairākums krievu un poļu, ka divu tautu kopīgs pārdzīvojums par Smoļenskas traģēdiju kļūs par pagrieziena punktu kopīgas traģiskas pagātnes pārvarēšanā un kalpos par ieguldījumu patiesi Lielās Eiropas izveidošanā," sacīja Lavrovs, uzstājoties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) sesijā Strasbūrā.

Atbildot uz jautājumiem, Krievijas ārlietu ministrs solījis, ka tuvākajā laikā Varšavai tiks nodoti papildu dokumenti par tūkstošu poļu virsnieku slepkavību Padomju Savienībā 1940. gada pavasarī.

Lavrovs pieminējis trešdien Krievijas arhīva publicētos dokumentus, taču jaunu dokumentu nodošanas termiņu nav nosaucis.

Kā ziņots, Krievijas Federālās arhīvu aģentūra ("Rosarhiv") trešdien pirmo reizi izvietojusi savā interneta mājas lapā Katiņas slaktiņa dokumentu elektroniskos paraugus.

Kā norādīja arhīva vadītājs, aizvien ir cilvēki, kuri apšauba dokumentus, kas saistīti ar Katiņas noziegumu, kuri saka, ka tas ir viltojums, ka dokumenti izgatavoti pēc pasūtījuma un nekādas poļu virsnieku apšaušanas Katiņā nav bijis, bet šāvuši vācieši.

"Šajā saistībā pieņemts lēmums izvietot Federālās arhīvu aģentūras mājas lapā dokumentu elektroniskos paraugus, kuru oriģināli atrodas pie mums, Krievijas Valsts sociālpolitiskās vēstures arhīvā," piebilda arhīva vadītājs.