Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies 620 tautas deju kolektīvi

Šodien noskaidroti tie 620 skolēnu tautas deju kolektīvi, kas piedalīsies X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, aģentūru LETA informēja svētku Komunikācijas darba grupas pārstāve Aiga Ozoliņa.

Rezervē palikuši 74 tautas deju kolektīvi, kuriem galīgo lēmumu par piedalīšanos svētkos varēs pateikt pēc visiem atlases konkursiem maija beigās, kad tiks apkopots kopējais svētku dalībnieku saraksts.

Skatēs kopumā piedalījās 974 kolektīvi no visiem Latvijas novadiem. Vislielākais dalībnieku skaits bija Vidzemē - 396 kolektīvi. Vislielākā konkurence bija 10.-12.klašu grupā, kurā startēja 178 kolektīvi. Žūrijas komisija 140 stundu laikā noskatījās 1950 dejas. Kopumā skatēs piedalījās gandrīz 20 000 dejotāju.

"Man ir patiess gandarījums, ka skolēnu dejotprasmes līmenis ir kļuvis augstāks. To apliecina arī lielais laureātu skaits - 77 kolektīvi saņēmuši vairāk nekā 45 punktus no 50 maksimālajiem. Tomēr visapbrīnojamākais ir tieši lauku bērnu neviltotais un dabiskais dejotprieks un viņu skolotāju prasme atrast bērnos to stīdziņu, lai viņi atraisītos un dejotu no sirds. Un tādu kolektīvu ir ļoti daudz," stāstīja tautas deju lielkoncerta "Deja kāpj debesīs" projekta vadītāja, tautas deju kolektīvu atlases skašu žūrijas atbildīgā sekretāre Ilze Mažāne.

Kopumā svētkos piedalīsies vairāk nekā 12 500 tautas deju kolektīvu dalībnieki, kas sadejos ģenerālmēģinājumā un divos koncertos Daugavas stadionā, laureātu koncertā VEF kultūras pilī un piedalīsies arī koru koncertā "Mana zeme, zemīte jaukā!" Mežaparka Lielajā estrādē. Dejotāju priekšnesumi būs vērojami arī Vērmanes dārzā.

Visvērienīgākais solās būt lielkoncerts Daugavas stadionā "Deja kāpj debesīs" 11.jūlijā. Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir Baiba Šteina un Agris Daniļevičs, režisors - Uģis Brikmanis. Tā struktūra veidota kā simbolisks dzīvības koks ar saknēm, stumbru un galotnīti. Koncertā apkopotas gan vecmeistaru zelta fonda dejas, piemēram, Harija Sūnas, Mildas Lasmanes, Zinaīdas Zeltmates, Ulda Žagatas dejas, gan jaundarbi, piemēram, Ginta Baumaņa , Daces Adviljones, Olgas Freibergas, Ilutas Mistres, Sandras Jonaites dejas. Kopā ar dejotajiem koncertā būs arī vokālā grupa "Kosmoss".