Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Šogad lielākais no Latvijas izbraukušo skaits kopš gadsimta sākuma

© Kaspars Krafts, f64

Šī gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijā reģistrēts lielākais izbraucēju skaits no Latvijas kopš 2002.gada, kad šie dati ir pieejami, liecina grāmatas "EU Labor Markets after Post-Enlargement Migration" autoru veiktais pētījums.

Kā šodien raksta "Dienas bizness", šī gada sākumā Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 4400 Lielbritānijas sociālās apdrošināšanas numuru, kas ir lielākais līdzšinējais skaits, salīdzinot pa ceturkšņiem.

"Prognozēju, ka otrā ceturkšņa dati būs vēl augstāki," laikrakstam sacīja Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans.

Nav apstājusies arī Latvijas iedzīvotāju izbraukšana uz Īriju, kura smagi izjūt ekonomisko krīzi. Šī gada astoņos mēnešos Īrijā reģistrēti 2500 izbraucēju no Latvijas, kas ir tikpat daudz, cik 2008.gadā kopumā.

Šogad pieaudzis arī to Latvijas iedzīvotāju skaits, kurus darba devēji nosūtījuši strādāt ārzemēs, īpaši Ziemeļvalstīs un Vācijā. Šī gada pirmajā pusgadā ārzemēs strādājuši 2800 Latvijas iedzīvotāju, 2008.gadā - 2700.

Vērtējot jaunākās emigrācijas tendences, Hazans norādīja, ka salīdzinoši vairāk izbrauc cilvēki ar augstāku izglītības līmeni, kā arī vairāk izbrauc uz pastāvīgu, nevis pagaidu dzīvi un darbu ārzemēs, tomēr vairāk nekā puse no cilvēkiem, kuri aizbrauca strādāt ārzemēs iepriekšējos gados, pēc viena gada darba ir atgriezušies Latvijā.

"Tas dod cerību, tomēr negarantē, ka sagaidīsim to pašu no pašreizējiem emigrantiem. Ir jāveic izmaiņas valsts politikā, lai tas notiktu," uzskata Hazans.