Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Sarkozī nevēlas Francijā redzēt musulmaņu apģērbu

© Scanpix/AFP

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī uzdevis izstrādāt jaunu likumu, kas aizliegs visās sabiedriskajās vietās valkāt visu augumu un seju nosedzošo tradicionālo musulmaņu sieviešu tērpu - parandžu, burku un nikubu, ziņo aģentūra Associated Press.

Kā norādīja prezidenta Nikolā Sarkozī pārstāvis Liks Šatē, lēmums par likuma izstrādi pieņemts, neraugoties uz brīdinājumiem, ka aizliegums, visticamāk, tiks apstrīdēts tiesā.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ir atkārtojis savu uzskatu, ka burka — musulmaņu sieviešu apģērbs, kas pilnībā nosedz ķermeni — nav Francijā vēlams.Likumprojektam jābūt gatavam jau maijā, lai to varētu nodot izskatīšanai likumdevējiem.

Valsts padome pirms ieteikusi aizliegt sejas plīvuru nēsāšanu tikai atsevišķās vietās, nevis tos aizliegt pilnībā. Ja aizliegumu apstrīdētu tiesā, valsts zaudētu, jo tam nav nekāda likumiska pamata, norādīts Valsts padomes ziņojumā. Tomēr sabiedriskās kārtības nodrošināšanai valsts varētu pieprasīt sejas atsegšanu tādās sabiedriskās vietās kā tiesas, skolas, slimnīcas un augstskolas.

Aizliegumam parlamentā ir plašs atbalsts. Likuma aizstāvji uzskata, ka plīvura valkāšana "aizskar sieviešu cieņu".

Lielākā daļa no Francijā dzīvojošajām islāmticīgajām sievietēm nevalkā seju aizsedzošo tērpu.

Arī citu Eiropas valstu politiķi gatavojas aizliegt parandžas un nikubas valkāšanu ,22. aprīlī Francijas kaimiņvalsts Beļģijas valdība izskatīs līdzīga aizlieguma likumu. Ja to pieņems par sejas plīvura vai parandžas nēsāšanu sabiedriskā vietā nesātājas sodīs ar brīvības atņemšanu līdz 1 gadam.