Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Likvidēs skolas ar unikālām mācību programmām

Vakar Rīgas dome (RD) pieņēma grozījumus lēmumā par skolu tīkla optimizāciju. Tie paredz atcelt Rīgas Ziepniekkalna sākumskolas likvidāciju, bet, neraugoties uz plašajām diskusijām un skolēnu, vecāku un pedagogu iebildumiem, Rīgas komercģimnāziju (RKĢ) un Rīgas 100. vidusskolu slēgt pēc šā mācību gada beigām.

RKĢ piedāvātās mācību programmas turpmāk īstenos Rīgas pilsētas 2. ģimnāzija un Rīgas pilsētas 3. ģimnāzija, bet Rīgas 100. vidusskolas mācību programmas pārņems Rīgas 45. vidusskola. Sarunā ar Neatkarīgo Rīgas 45. vidusskolas direktors Tālis Veismanis atklāj, ka skola būs gatava uzņemt jaunos audzēkņus: "Mēs vienkārši nevaram nebūt gatavi. Ja dome pieņem lēmumu, mums tas ir jāizpilda, neraugoties uz to, vai mēs gribam."

RKĢ vecāku padomes pārstāve Diāna Rasa ir neizpratnē par Rīgas domes pamatojumu skolas slēgšanai: "Kā viens no pēdējiem argumentiem tika izvirzīts mazais skolēnu skaits skolas telpās, kuras padomju gados būvētas 800 skolēniem, jo Rīgas komercģimnāzijā mācās aptuveni 300 skolēnu. Interesanti, ka pēc Rīgas komercģimnāzijas likvidēšanas uz šīm telpām paredzēts pārcelt Rīgas speciālo pamatskolu Attīstības centrs, kurā mācās 160 skolēnu."

Pret skolu slēgšanu iebilda RD deputāts Elmārs Vēbers (JL). Viņš ir pārlecināts, ka tā ir milzīga kļūda, jo gan RKĢ, gan Rīgas 100. vidusskola piedāvā unikālas inovatīvas mācību programmas un tās vajadzētu popularizēt, nevis slēgt.

RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane norādīja, ka, piemēram, RKĢ šajā mācību gadā nav uzņēmusi nevienu skolēnu. Šis fakts uzskatāmi pierāda, ka skolā nākotnē tāpat nebūtu bērnu, kas mācīsies, pat ja to neslēgs.

Sašutusi par šo apgalvojumu ir RKĢ direktores vietniece Inese Pitkeviča: "Dome mums aizliedza šogad uzņemt bērnus septītajā klasē, tāpēc arī klase nav nokomplektēta. Interese par mācībām mūsu skolā bija."

I. Pitkeviča piebilst, ka domes lēmums vēl nebūt nenozīmē, ka skolas liktenis ir izlemts, un skolas pārstāvji tuvākajās dienās meklēs iespējas ģimnāziju saglabāt. Arī 12. klases skolniece Evija uzsver cerību: "Mēs noteikti kaut ko izdomāsim. Esmu pārliecināta, ka mēs neesam tik vāji, lai padotos un neatrastu risinājumu.