Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par godu 4. maijam izdod jubilejas monētu

© Latvijas Banka

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā sudraba jubilejas monētu "Neatkarības deklarācija". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča.

Monētas priekšpuses (averss) centrā attēlots zars ar trim plaukstošiem ziediem. Apakšā pa kreisi puslokā - uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA, pa labi - uzraksts 1 LATS, augšā pa labi puslokā - gadskaitlis 2010.

Monētas aizmugures (reverss) centrā ir simbolisks Mātes Latvijas tēls ar dzirnakmeni plecos, apakšā pa kreisi puslokā - uzraksts NEATKARĪBAS ATJAUNOŠANA, pa labi - uzraksts "4. maijs" un gadskaitlis 1990.

Pirms 20 gadiem, 1990. gada 4. maijā, Latvijas PSR Augstākā padome apstiprināja Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Tā bija īpaši svarīgs Baltijas vienotības pierādījums, kas pasaules demokrātijai šajā brīdī nozīmēja to pašu, ko Berlīnes mūra krišana. Valsts pamatlikuma maiņai bija nepieciešamas vairāk nekā divas trešdaļas parlamenta deputātu balsu, un 138 no 195 klātesošajiem deputātiem apstiprināja savu "jā" vārdu neatkarībai no PSRS.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Jaunā monēta papildina to monētu klāstu, kas veltīti Latvijas valstiskumam - brīvības cīņām, neatkarības pasludināšanai, valsts atdzimšanai.

Sudraba 1 lata monēta "Neatkarības deklarācija" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Tās maksimālā tirāža ir 7 000 eksemplāru. Monēta "Neatkarības deklarācija" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 25,30 lati.