Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Šūpulīši augiem

Beidzot pavasaris! Dārzkopju sezona klāt. Katrs augs sākas ar sēkliņu, kas vai pušu plīst no vēlmes dīgt. Laiks sagādāt tām piemērotus apstākļus. Ko šogad veikali piedāvā sēšanai un stādīšanai?

Veikalos iegādājami gan tik pierastie plastmasas, gan modīgākie – kūdras trauciņi un konteineri. Atsevišķās kūdras mājiņas ieteicamas augiem, kurus sēj pa vienam, tad stādu var piķēt ar visu ietvaru, saudzējot saknītes. Turklāt pats ietvars augsnē sadalās, kļūstot par uzkodu trauslajam augam. Piedāvājumā ir gan ietvari kasetes, gan atsevišķi podiņi. Ligzdiņas sēkliņām ir gan apaļas, gan kantainas, kāda katram dārzkopim gaume.

Labu apetīti!

Lai augs augtu griezdamies un raža priecētu, ir svarīgi katram piemeklēt pareizo augsni. Nekas labs neiznāks, ja gurķus sēsiet skujeņiem domātajā augsnē, – drīzāk tiem skujas izdīgs, nekā ienāksies laba raža.

Domājot par veselību un vidi, aizvien vairāk dārzkopju iecienījuši augsnes bez ķimikālijām, uz bioloģiskas bāzes (ražo, piemēram, somu firma Biolan). Protams, var jau sēt un piķēt treknā melnzemē, bet nevajadzētu aizmirst, ka tam vislabvēlīgākās augsnes ir maigākas, bez ķimikālijām. Tajās neuzglūn augu slimības un izbadējušās nezāļu sēklas. Nevajag domāt, ka gatavie augsnes maisījumi ir dārgi, piemēram, 80 litri izcilas skābas kūdras rododendriem, skujeņiem, mellenēm, acālijām, viršiem un citiem skābummīļiem akcijas laikā varēja K-rauta nopirkt pat par 89 santīmiem!

Viss pa rokai

Veikalu Rimi mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa iepriecina tos, kam neiznāk iepirkties specializētajos veikalos vai apmeklēt kādu dārzniecību: "Arī Rimi ir nopērkami dažāda veida un lieluma dēstu podiņi. Plastmasas podiņi ir diametrā no 13 līdz 48 cm, un to cena attiecīgi svārstās no 35 santīmiem līdz 4 latiem un 99 santīmiem. Nopērkami arī bioloģiskie Tammer-Tukku dēstu podiņi, kuru cena – 1 lats un 79 (komplektā 24 podiņi). Lai diedzētu sēklas vai stādītu dēstus, var iegādāties četru veidu augsnes par pieņemamām cenām: augsne sēšanai (7 l) – 99 santīmi, universāls kūdras substrāts (20 l) – 1 lats un 79 santīmi, universāla organiskā augu grunts (16 l) – 1 lats un 79 santīmi, speciāla augsne orhidejām (3,5 l) – 1 lats un 49 santīmi."

Akmens džungļiem

Ja nav sava stūrīša zemes, arī tad nepaliksiet bez pašaudzētiem zaļumiem. Veikali piedāvā trīs vienā – omulīgos podiņos sēklas gaida daudzveidīgi garšaugi. Pat sēklu paciņas pieliktas klāt (K-Rauta veikalos Ls 2,84). Ja galīgi negribas ar zemi ķēpāties, varat iegādāties mūžīgo trīsstāvīgo diedzētavu: ja apakšā ielej ūdeni un paliktnīšos ieber sēkliņas, augu gadu var baudīt dīgstu kūri.

***

GAN IETVARS, GAN BAROJUMS. Kad sēkla būs uzdīgusi vai stādiņš paaudzies, kūdras konteineri un podiņi augsnē sadalīsies. Lielākajos ieteicams sēt sīkās sēkliņas (piemēram, alisītes), kas uzdīgstot veidos smalku paklājiņu, kuru kušķīšiem būs viegli izpiķēt. Lielākie tilpumi domāti lielajām sēklām, piemēram, gurķiem, ķirbjiem vai kabačiem.

VISS DĀRZAM. Katram stādiņam savs – gan trauslam ziedam, gan gozīgam kabacim. Speciālisti nav aizmirsuši izveidot augsni arī kokiem un ziemzaļajiem.

GARŠAUGU LABORATORIJAI. Atliek vien samitrināt augsni un iegremdēt tajā mazās sēkliņas, lai pēc laika uz palodzes zaļotu gan majorāns, gan selerija, gan timiāns.

SĒJĒJU GAIDOT. Plastmasas konteineri ir izmantojami gadu no gada.