Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Banda gribējusi no valsts izkrāpt PVN 120 tūkstošu latu apmērā

Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturēja personu grupas darbību, kura pērn no valsts budžeta, izmantojot vienu uzņēmumu, izkrāpa pievienotās vērtības nodokli aptuveni 85 tūkstošu latu apmērā un pagājušonedēļ mēģināja vēl no valsts budžeta izkrāpt pievienotās vērtības nodokli 120 tūkstošu latu apmērā, izmantojot citu uzņēmumu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā jau ir noskaidrotas divas no VID amatpersonām, kuras strādāja nodokļu administrēšanas jomā un atbalstīja noziedzīgās grupas darbības. Abas VID amatpersonas ir atstādinātas no pienākumu pildīšanas, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar VID Nodokļu kontroles pārvaldi operatīvo pasākumu rezultātā pagājušajā nedēļā apturēja personu grupas darbību, kura pērn no valsts budžeta, izmantojot vienu uzņēmumu, izkrāpa pievienotās vērtības nodokli aptuveni 85 tūkstošu latu apmērā un pagājušonedēļ mēģināja vēl no valsts budžeta izkrāpt pievienotās vērtības nodokli 120 tūkstošu latu apmērā, izmantojot citu uzņēmumu. Minētā personu grupa noziedzīgās darbības bija sākusi īstenot jau pērn un turpināja tās veikt arī šogad. Tā organizēja un atbalstīja valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanu, pieprasot divu uzņēmumu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksu atmaksas, tādējādi īstenojot PVN krāpšanu un krāpšanas mēģinājumu. Krāpšanas shēmā iesaistītās negodprātīgās VID amatpersonas vienam no uzņēmumiem jau bija akceptējušas PVN pārmaksas atmaksu no valsts budžeta, kuru VID izdevās savlaicīgi pārtraukt un tādējādi novērst nepamatotu PVN pārmaksas atmaksu no valsts budžeta 120 tūkstošu latu apmērā. Kopējais valsts budžetam radītā zaudējuma apmērs būs zināms tikai pēc papildus pierādījumu iegūšanas.

Par minētajiem faktiem kopumā ir uzsākti trīs kriminālprocesi. Viens no kriminālprocesiem uzsākts 2010.gada janvārī pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas par krāpšanu, otrs uzsākts 2010.gada martā pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un 15.panta ceturtās daļas par krāpšanas mēģinājumu, savukārt trešais kriminālprocess – 2010.gada martā pēc Krimināllikuma 329.panta par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Uzsākto kriminālprocesu ietvaros par aizdomās turētām atzītas trīs personas, tai skaitā, divas VID amatpersonas. Par aizdomās turētām personām atzītās VID amatpersonas, pamatojoties uz kriminālprocesā piemēroto drošības līdzekli – noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums tuvoties noteiktai personai vai vietai, atstādinātas no amata pienākumu pildīšanas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzlikts arests vienas aizdomās turētās personas Latvijā esošas kredītiestādes individuālajā seifā glabātajiem investīciju līdzekļiem – investīciju zeltam (zelta monētām un citiem priekšmetiem), kas tiek izmantots kā stabils ilgtermiņa ieguldījums.

VID Finanšu policijas pārvaldē turpinās pirmstiesas izmeklēšana un tās interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.