Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"E-prasmju nedēļas" pasākumos piedalījušies vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju

"E-prasmju nedēļas" pasākumos, kas visā Latvijā norisinājās no 2. līdz 5.martam, vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju iepazinās ar dažādām e-prasmju iegūšanas un pielietošanas iespējām, kā arī valsts sniegto e-pakalpojumu saņemšanas iespējām un to ērtāku izmantošanu.

Par to aģentūru LETA informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

Nedēļas ietvaros norisinājās vairāk nekā 300 pasākumi 55 novadu pašvaldībās. Pasākumos ikviens tika aicināts apgūt un pārbaudīt visdažādākās e-prasmes, piemēram, internetbankas un mobilās bankas lietošanas iespējas ikdienas norēķinu veikšanai, apmeklēt bezmaksas datorapmācību kursus, iegūt Eiropas datorprasmes sertifikātu vai apgūt jaunās tehnoloģijas un to iespējas.

"E-prasmju nedēļu" organizēja RAPLM un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar SIA "Lattelecom".

Kaut arī Latvija atrodas starp labākajām valstīm Eiropā interneta un informācijas tehnoloģiju (IT) izmantošanā, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) akcentē, ka nākotnē vēl daudz darāmā, lai nodrošinātu interneta pieejamību visos Latvijas novados.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa atzīmēja, ka "e-prasmju nedēļa" ir parādījusi Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju interesi par e-prasmju apgūšanu un papildināšanu. Tāpēc ir svarīgi nedēļas laikā uzsāktās aktivitātes turpināt un sistematizēt, jau tuvākajā laikā pieņemot Nacionālo e-prasmju attīstības programmu un rīcības plānu, ko LIKTA ir ierosinājusi jau 2008.gadā.

Kā liecina Eiropas Komisijas veiktais pētījums, Latvija ierindojas desmitajā vietā internetbanku pakalpojumu izmantošanā, tāpat kopumā iedzīvotājiem ir labas interneta izmantošanas prasmes, piemēram, meklējot un lasot aktuālāko informāciju ziņu portālos, izmantojot tālmācības kursus globālajā tīmeklī un videokonferenču rīkošanā.

Latvijā internetu izmanto 46% iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Arī Latvijas uzņēmumi vairāk izmanto elektroniskos rēķinus nekā pārējās ES valstīs. Savukārt pirmo vietu Latvija ieņem filmu un īsfilmu lejuplādēšanā no interneta, bet trešo vietu dažāda veida interneta lietotāju veidota satura (filmu, mūzikas, tekstu u.tml.) izvietošanā internetā.

"E-prasmju nedēļas" organizēšanā iesaistījās vairāk nekā 100 partneri: valsts pārvaldes organizācijas, pašvaldības, nevalstisko organizāciju, privātā sektora un IKT nozaru pārstāvji. Sadarbībā ar SIA "Lattelecom" tika nodrošināta iespēja tiešraidē portālā "www.apollo.lv" un ES mājas interneta vietnē "www.esmaja.lv" sekot līdzi diskusijām un prezentācijām.

Saskaņā ar elektroniskā "e-prasmju nedēļas" dalībnieku skaitītāja datiem vislielākā aktivitāte nedēļas laikā novērota jaunajās ES dalībvalstīs - tā Rumānijā piedalījās 21 368 dalībnieki, Lietuvā - 20 958 dalībnieki, Latvijā - 20 067 dalībnieki.