Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika

Kampars Zatleru aicina neizsludināt aizliegumu 1. septembrī tirgot alkoholu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) nosūtījis vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram ar lūgumu neizsludināt grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegumu 1.septembrī.

Kampars uzskata, ka, neskatoties uz šī likumprojekta normas cēlo mērķi - ierobežot jauniešu alkohola patēriņu, tas negatīvi ietekmēs uzņēmējdarbību, veicinot nelegālā alkohola patēriņu un radot zaudējumus Latvijas tirgotājiem, ēdināšanas uzņēmumiem un viesnīcām.

"Kā tēvs atbalstu pasākumus, kuru mērķis ir ierobežot alkohola lietošanu nepilngadīgiem jauniešiem. Turklāt skolēniem alkohola lietošana nav pieļaujama ne tikai 1.septembrī, bet gan visa gada garumā. Tajā pašā laikā man kā ekonomikas ministram nav pieņemama šobrīd virzītā ierobežojumu forma, jo tā negatīvi ietekmēs legālo uzņēmējdarbību un veicinās nelegālā alkohola patēriņu," norāda Kampars.

Ekonomikas ministrs uzklausījis un ņēmis vērā uzņēmēju, nozaru asociāciju viedokļus un atzinumus par likumprojekta normas negatīvo ietekmi uz ekonomiku kopumā.

Latvijas Tirgotāju asociācija aprēķinājusi, ka aptuveni 20 000 darbinieku 1.septembris kļūs par piespiedu dīkstāves dienu, bet valsts budžets varētu zaudēt pat 300 000 latu. Šāds aizliegums negatīvi atsauksies uz tūrismu un samazinās kopējos ienākumus arī no ārvalstu ceļotāju apkalpošanas.

Tāpat Kampars uzskata, ka vispārējais alkohola tirdzniecības aizliegums radīs labvēlīgu augsni nelegālā alkohola tirdzniecībai, kas ne tikai radīs zaudējumus valstij neieņemto nodokļu veidā, bet pasliktinās kopējo kriminogēno situāciju valstī. Ekonomikas ministrs atgādina arī iedzīvotāju masveidīgo saindēšanos ar nelegālo alkoholu Preiļos pirms dažiem gadiem.

Kā labāku problēmas risinājumu Kampars iesaka bargāku sodu ieviešanu alkohola tirgotājiem un vecākiem par to, ka pieļāvuši iespēju nepilngadīgām personām tikt pie grādīgajiem dzērieniem.

Kā ziņots, Zinību dienā, 1.septembrī, tomēr nebūs atļauts tirgot alkoholu, paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Saeima pretēji komisijas lēmumam tomēr vienojās neizslēgt no likuma pantu, kuru iepriekš tā bija atbalstījusi 2.lasījumā, kas paredzēja aizliegt 1.septembrī tirgot alkoholiskos dzērienus veikalos, kafejnīcās un restorānos.

Par šī panta izslēgšanu no likuma nobalsoja 37 deputāti, pret - 31, bet desmit atturējās.

Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos.