Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Nav panākta vienošanās ar LPS par neapstrādātās lauksaimniecības zemes NĪN administrēšanu

Zemkopības ministrija (ZM) vēl nav panākusi vienošanos ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) par to, kā tiks administrēta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) papildlikme par neapstrādāto lauksaimniecībā izmantojamo zemi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga.

LAD ir piekritis neapstrādātās lauksaimniecības zemes apsekot, aizbraucot uz lauku un novērtējot neapsaimniekotās platības daudzumu vizuāli. "Ja vairāk nekā 50% no kadastrā reģistrētās zemes nav apstrādāta, LAD nosūtītu pašvaldībai informāciju par to, ka kadastrā reģistrētā zeme pilnā apjomā netiek apsaimniekota. Taču pašvaldības vēlas, lai LAD speciālisti uzmērītu neapsaimniekotās platības un tām nosūtītu precīzus datus. Tas nozīmē, ka LAD darbiniekiem būtu katrs lauks jāapiet ar GPS sistēmu un tas jāuzmēra. LAD nav tādas kapacitātes un laika, lai papildus tiešajiem darba pienākumiem varētu uzmērīt neapsaimniekotās zemes, tādēļ mēs piedāvājām iespējami vienkāršāko administrēšanas variantu," sacīja LAD direktore.

Rīt, 2.martā, par šo jautājumu paredzēta sanāksme pie zemkopības ministra Jāņa Dūklava.

Kā ziņots, valsts sekretāru sanāksmē ir izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts "Kārtība, kādā nosaka un apseko neapstrādātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību", kas paredz, ka LAD darbinieki apsekos neapsaimniekotās lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Pašlaik LAD izlases veidā apseko tos lauksaimniecības zemes gabalus, kas tiek pieteikti vienotā platības maksājuma saņemšanai.

Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk LAD pēc Valsts zemes dienesta sniegtās informācijas apsekos arī to lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kura Eiropas Savienības tiešajiem atbalsta maksājumiem netiek pieteikta un kuras kadastra vienībā esošā platība ir lielāka par vienu hektāru.

Pēc šīs zemes apsekošanas LAD šo informāciju par neapsaimniekoto lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību nosūtīs attiecīgajām vietējām pašvaldībām, lai tās varētu piemērot nekustamā īpašuma nodokļa papildlikmi.