Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Indonēzijā meklē nogruvuma upurus

© Scanpix

Vairāk nekā 70 cilvēku varētu būt gājuši bojā zemes nogruvumā, kas apracis nelielu ciematiņu Indonēzijas Rietumjavas provincē. Līdz vakardienas pēcpusdienai glābējiem bija izdevies atrakt 15 nogruvuma upuru mirstīgās atliekas, un lēš, ka zem dubļiem un māliem atrodas vēl vismaz 57 cilvēki.

AFP vēsta, ka glābšanas darbos piedalās aptuveni 1000 cilvēku, to skaitā arī armijas karavīri un policisti. Slikto laika apstākļu dēļ smago tehniku līdz Tendžoldžaijas ciematam, kas atrodas aptuveni 150 kilometrus no Indonēzijas galvaspilsētas Džakartas, tā arī nav izdevies nogādāt, tādēļ glābēji rakšanai izmanto lāpstas. "Tas ir ļoti grūti, jo zeme ir smaga un lipīga. Viss liecina, ka nogruvuma slānis ir samērā biezs," sarunā ar AFP sacījis Rietumjavas policijas dienesta pārstāvis Dade Ahmads, norādot, ka pagaidām glābēju rīcībā ir tikai divi ekskavatori. Viņš piebildis, ka cietušo meklēšanas darbos iesaistīti seši īpaši apmācīti suņi, taču izredzes atrast izdzīvojušos mazinās ar katru stundu. Naktī uz trešdienu reģionu atkal piemeklējis spēcīgs lietus, kas licis pārtraukt glābšanas darbus. Vakar traģēdijas vietā bija paredzējis ierasties Indonēzijas viceprezidents Boediono un vairāki valdības ministri, taču glābēji uzsver, ka pašlaik visus spēkus vajadzētu koncentrēt smagās tehnikas nogādāšanai nogruvuma vietā.

Reuters ziņo, ka vairāk nekā 300 metrus garais zemes nogruvums apracis vismaz

50 dzīvojamās mājas, nelielu tējas ražošanas rūpnīcu, mošeju un vietējo ambulanci. Tiek uzskatīts, ka tējas ražošanas rūpnīcā tobrīd atradušies aptuveni 25 cilvēki, un domājams, ka visi viņi gājuši bojā. Rietumjavas salas iedzīvotāji ir pieraduši pie regulārajām lietusgāzēm, kas šo reģionu ik sezonu piemeklē laikā no decembra līdz februārim. Tāpēc spēcīgās lietavas nav radījušas bažas, ka varētu notikt kāda traģēdija. "Viss notika ļoti pēkšņi. Es strādāju tējas plantācijā un sadzirdēju eksplozijai līdzīgu troksni. Jau pēc brīža redzēju, kā dubļu un ūdens straume gāžas tieši uz ciematu. Mani pārņēma panika, jo es uztraucos par saviem diviem dēliem," sarunā ar AFP stāstījusi 35 gadus vecā Rosmana. Kaut gan liela daļa viņas tuvinieku gājuši bojā, abiem dēliem izdevies izdzīvot – vecākais nogruvuma brīdī bijis skolā un jaunākais nav atradies ēkā, bet rotaļājies pie tās un paspējis uzskriet nelielā pakalnā.

Indonēzijas Nacionālās dabas katastrofu seku likvidācijas aģentūras pārstāvis Prijadi Kardono aģentūru AP informējis, ka no tuvējiem ciematiem evakuēti aptuveni 600 cilvēku, jo lietavas reģionā turpinās un pastāv jaunu nogruvumu draudi. Viņš atzinis, ka šāgada lietavas Bandunas apgabalā ir spēcīgākās pēdējo astoņu gadu laikā. Jāpiebilst, ka pēdējos gados katastrofāli zemes nogruvumi Indonēzijā notiek aizvien biežāk, un speciālisti uzskata, ka to iespējamību palielina nelegāla un nekontrolēta mežu izciršana valsts kalnainajos reģionos. 2008. gada oktobrī zemes nogruvumā Sulavēzi salā gāja bojā 25 kalnrači, bet 2007. gada jūlijā šajā pašā salā plūdi un nogruvumi prasīja 130 cilvēku dzīvības.