Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils uzņēmējam piespriež sodu par nepatiesu liecību došanu

"Tev nebūs nepatiesu liecību sniegt!" Tiesa šo bausli nesen atgādinājusi Ventspils uzņēmējam Sergejam Odincovam. Par apzināti nepatiesa iesnieguma rakstīšanu policijai nolūkā ļaunprātīgi iesēdināt aiz restēm savu paša biznesa partneri tiesa SIA Ostas flote (OF) vadītājam piespriedusi 260 stundas pavadīt sabiedriski derīgā darbā.

S. Odincovs 2006. gada Lieldienās uzrakstīja iesniegumu Rīgas pilsētas 1. iecirknim, kurā apgalvoja, ka SIA LSF Holdings ģenerālmenedžeris Edgars Jansons esot nozadzis S. Odincova vadītajai OF piederošas mēbeles vairāk nekā 14 tūkstošu latu vērtībā. Kā noskaidrojās izmeklēšanā, patiesībā mēbeles bija vecas un ar paša S. Odincova parakstu atzītas par pilnīgi bezvērtīgām. Mēbeles bija domāts pārdot tiem, kuri tās lieto, un atbrīvot telpas jaunām mēbelēm, taču S. Odincovs bija vilcis garumā veco mēbeļu pārdošanu un atpakaļ arī tās neņēma. Visbeidzot pēc kārtējās reizes, kad S. Odincovs nepieņēma mēbeles atpakaļ, apgalvodams, ka trūkstot divu vecu krēslu, E. Jansons aizveda mēbeles uz garāžu, lai atbrīvotu vietu jaunajām mēbelēm. Taču S. Odincovs uzrakstīja apzināti nepatiesu iesniegumu policijai, apgalvojot, ka E. Jansons mēbeles nozadzis, un LSF Holdinga ģenerālmenedžerim nācās skaidroties ar policiju. Vēl vairāk – tiesas izmeklēšanā konstatēts, ka mēbeles uz garāžu aizvestas ar paša S. Odincova piekrišanu. Tā rakstīts spriedumā. "Tagad varbūt tā vairs nerīkotos," tiesā atzina apsūdzētais.

"Odincovs atteicās parakstīt mēbeļu pieņemšanas aktu, tāpēc ka divi krēsli atradās Ventspilī. Odincovs gan labi zināja, kur tie ir, jo viņš pats tajos krēslos sēdēja," sacīja lieciniece Marina Skorodumova. "Odincovs prasīja adresi, uz kurieni mēbeles ir aizvestas, un vēlāk arī satikāmies pie garāžas konkrētajā adresē," tiesai pastāstīja cits liecinieks – Makss Ivanovs. "Faktiski arī pats S. Odincovs tiesas sēdes gaitā apstiprināja viņam celto apsūdzību," spriedumā raksta tiesnesis I. Dzenis.

Šis noziedzīgais nodarījums būtu diezgan neievērojams, ja tam nebūtu īpaša loma daudz nopietnākas afēras sagatavošanā. Tās realizācijai bija nepieciešams E. Jansonu uz safabricēta iesnieguma pamata iedabūt aiz restēm. Tajā pašā 2006. gada pavasarī tika izdarīts mēģinājums nozagt LSF Holdingam piederošos 3% OF daļu, ko LSF Holdings iepriekšējā gadā par 64 tūkstošiem latu bija iegādājies no Ventspils inženiera Valērija Ivanova. Ar S. Odincova kā valdes locekļa palīdzību, vairs neatzīstot LSF Holdingu par 3% īpašnieku, daļas tika mēģināts prettiesiski atdot atpakaļ pārdevējam. Uzņēmumu reģistrs trīs reizes atteicās atzīt šādas darbības likumību, un vēlāk to pašu nosprieda arī Kurzemes apgabaltiesa.

Interesants ir fakts, ka mēbeļu lietā figurē tas pats kādreizējais VDK darbinieks Aleksandrs Jauniņš, kurš sniedzis S. Odincovam palīdzību un konsultācijas melīgā iesnieguma rakstīšanā. Neatkarīgā jau rakstīja, ka A. Jauniņa firma SIA Jurnet ir centrālais punkts visu laiku lielākajā telefonsarunu nelikumīgas noklausīšanās afērā, kurā divus gadus pēc kārtas tika noklausītas vismaz 11 personas. Viens no Jurnet klientiem, kas sponsorēja attiecīgās darbības, bijusi arī OF, tātad S. Odincovam ir sakars arī ar šo kriminālnoziegumu, par kuru tiek tiesāti seši bijušie policisti. Centra rajona tiesa lietu atsāks izskatīt oktobrī. "Ja godīgi, es joprojām nesaprotu Odincova darbības," sacīja Makss Ivanovs. "Viņš te gadu pirms šiem notikumiem nāca pie mums, dienām ilgi pierunāja Edgaru [Jansonu], lai atbalsta Odincova iecelšanu par Ostas flotes direktoru, plānoja uzlabot biznesa rādītājus. Un pēc tam – še tev!"