Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izsludināts konkurss Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijai

Siguldas novada dome izsludinājusi iepirkuma konkursu Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijai, restaurācijai un teritorijas labiekārtošanai, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā pieejamā informācija.

Iepirkuma cenas diapazons paredzēts robežās no 600 000 līdz 700 000 latu.

Konkursā piedāvājumus var iesniegt līdz 8.martam. Būvdarbi būs jāveic līdz 2011.gada novembrim.

LETA jau ziņoja, ka Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijas tehnisko projektu par 12 088 latiem izstrādāja SIA "Arhitektes Ināras Caunītes birojs". Par minēto summu veikta Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijas, restaurācijas un teritorijas labiekārtošanas darbu tehniskā projekta izstrāde un arheoloģiskā izpēte.

Pašvaldība norāda, ka, rekonstruējot un pilnveidojot Siguldas pilsdrupu vidi, objekts kļūs publiski pieejams un iekļaujams tūrisma maršrutā, veicinot tā kā unikāla ekoloģiski tīras vides un kultūrvēstures apvienojuma atpazīstamību pasaulē. Tas būs jauns, unikāls tūrisma piedāvājums Siguldā, cer dome.

Pēc rekonstrukcijas tūristi varēs uzkāpt atjaunoto Siguldas pilsdrupu Dienvidu un Ziemeļu torņos, kas līdz šim nebija pieejami, pastaigāties pa mūra sienām, izbaudīt senatnīguma auru un ainavas, kas pavērsies no torņa uz Gaujas senleju un pārējiem pilsētbūvniecības pieminekļa vēsturiskajiem centriem.

Siguldas pilsdrupu rekonstrukcijas kopējais budžets ir 835 427 lati, no kuriem 656 628 lati ir ERAF finansējums, 25 406 lati ir Latvijas valsts budžeta dotācijas, bet 153 392 lati ir Siguldas novada domes līdzfinansējums.

Rekonstrukcijas rezultātā pilsdrupas būs pieejamas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - tiks izbūvēti pacēlāji un uzbrauktuves. Visas ar rekonstrukciju saistītās darbības tiek saskaņotas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Siguldas viduslaiku pils būvdarbi sākti Zobenbrāļu ordeņa mestra Venno laikā 1207.gadā. Pēc Zobenbrāļu ordeņa sagrāves 1236.gadā pilī sāka saimniekot Livonijas ordenis, kas veica lielus pārbūves darbus, pārveidojot to konventa tipa celtnē. Attīstoties uguns šaujamajiem ieročiem, viduslaiku cietokšņi pamazām zaudēja savu sākotnējo nozīmi.

18.gadsimta sākumā Ziemeļu kara laikā pils tika nopostīta un vairs netika atjaunota. Līdz mūsu dienām saglabājies konventa ēkas dienvidrietumu korpuss ar gotiskām logu ailēm un galveno vārtu torni.

Pamatojoties uz Siguldas viduslaiku pils būvniecību, pagājušā gada augustā Sigulda svinēja 800 gadu jubileju. Pašlaik Siguldas pilsdrupās atrodas labiekārtota estrāde ar 2000 skatītāju sēdvietu. Siguldas pilsdrupas ir viens no populārākajiem apskates objektiem Siguldas novadā.