Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdība atbalsta likuma grozījumus, kas ļaus partijas finansēt no valsts budžeta

Valdība šodien akceptēja grozījumus Politisko organizāciju un partiju finansēšanas likumā, kas ļaus finansēt politiskās partijas no valsts budžeta līdzekļiem, tādējādi mazinot šo organizāciju atkarību no ziedotājiem.

Vairākums valdības locekļu grozījumu projektu atbalstīja, tikai Zaļo un zemnieku savienības ministri balsojumā atturējās.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, grozījumu mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem, mazināt nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti, tādējādi atrisinot partiju finansēšanas problēmas.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā, patlaban partijas Latvijā tiek finansētas no privātpersonu finanšu un mantiskajiem līdzekļiem. Bezmaksas priekšvēlēšanu aģitācijai paredzētais raidlaiks Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā, kā arī pašvaldību, valsts un pašvaldību iestāžu sniegtais atbalsts partijām vai atsevišķiem deputātu kandidātiem ir ļoti niecīgs. Tādējādi rodas partiju finansiālu atkarība no privātpersonu ziedojumiem, kas palielina risku nokļūt atkarībā no šo personu izvirzītajām prasībām.

Ar likuma grozījumiem plānots noteikt, ka partija var tikt finansēta no valsts budžeta, ja par to iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Tāpat grozījumos paredzēta valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība un gadījumi, kad valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu.

Ar grozījumiem paredzēts, ka par katru iegūto balsi viena kalendārā gada laikā politiskajai organizācijai jeb partijai piešķirs valsts budžeta finansējumu 50 santīmu apmērā.

Ar minēto regulējumu partijām tiks nodrošināta iespēja segt savas administratīvās izmaksas un kļūt profesionālākām, paredz grozījumu izstrādātāji, norādot, ka valsts finansējums dos iespēju partijām segt pašus nepieciešamākos partiju ikdienas izdevumus - atalgojumu darbiniekiem, partijas biroja uzturēšanas izmaksas, kā arī izdevumus par valsts uzlikto pienākumu pildīšanu.

Tāpat ikgadēja valsts finansējuma ieviešana veicinās partiju konkurenci, dodot iespēju arī tām partijām, kuras nav iekļuvušas Saeimā vai nav pārstāvētas Ministru kabinetā, sekmīgi funkcionēt apstākļos, kad tām strauji samazinās ienākumu apjoms. Paredzētais regulējums arī mazinās partiju motivāciju slepeni vienoties ar privātiem ziedotājiem par valsts resursu izmantošanu ziedotāju biznesa atbalstīšanā, norāda likumprojekta autori.

Vienlaikus iecerēts noteikt, ka partija valsts budžeta finansējumu nesaņems, ja tā noteiktā laika periodā būtiski pārkāps normatīvo aktu prasības.

Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāpieņem Saeimā.