Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

LNO baleta trupa 2010.gadā dosies nozīmīgās viesizrādēs un rādīs trīs jauniestudējumus

28.janvārī LNO Lielajā zālē notikušajā preses konferencē tika parakstīts līgums par LNO un uzņēmuma Transporta sistēmas sadarbību, kas paredz 50 000 latu lielu ziedojumu LNO baleta trupai.

LNO galvenais baletmeistars Aivars Leimanis informēja, ka 2010.gadā LNO baleta trupa daudzas radošās ieceres varēs realizēt tikai, pateicoties Transporta sistēmu atbalstam. "Finansējums mūsu teātrim tiek samazināts. Mēs varam meklēt ceļus un ietaupīt daudzās izdevumu pozīcijās, bet ir daudzas un neatsveramas lietas, bez kurām balets vienkārši nevar funkcionēt - sākot ar radošās izaugsmes un realizācijas iespējām, profesionālās meistarības paplašināšanu un beidzot ar tik elementārām lietām, kā puantes".

2010.gadā LNO baleta trupa dosies nozīmīgās viesizrādēs un rādīs trīs jauniestudējumus. 2010. gada viesizrāžu kalendārs sāksies 9.februārī, kad Barī pilsētas Petručeli teātrī, kas ir trešais lielākais Itālis teātris, tiks rādīts balets Žizele. LNO baleta trupa būs pirmā baleta kompānija, kas viesosies šajā teātrī pēc tā atjaunošanas, Maskavas Lielā teātra baleta trupa šajā teātrī viesosies maijā. Martā ar izrādi "Korsārs" un galā koncertu mūsu baleta trupu gaida baleta festivāls Igaunijas pilsētā Jehvi. Aprīlī prestižākā Krievijas skatuves mākslu festivāla "Zelta maska" ietvaros LNO baleta trupa Maskavā rādīs baletu "Smilšuvīrs". LNO baleta izrādi "Žizele" varēs redzēt jūlijā Sicīlijā un septembrī Grieķijā.

LNO baleta trupas jauniestudējumu sezona 2010.gadā tiks atklāta 27.martā ar horeogrāfes Olgas Žitluhinas izrādi "Aplam" LNO Jaunajā zālē: Iepriekšējie karājas rāmjos pie sienas. Arēnā un horeogrāfa izklupienā pasaule ik mirkli top no jauna un iet bojā kļūdās, nejaušībās un pārliekā cīņā par izcilību. 8.maijā uz LNO Lielās skatuves pirmizrādi piedzīvos Pētera Čaikovska balets "Apburtā princese" horeogrāfa Aivara Leimaņa un mākslinieces Ināras Gaujas redzējumā: Pasaku prinči un princeses, labas un ļaunas fejas, dažādi brīnumaini varoņi no mīļākajām bērnības pasakām atdzīvojas vienkopus baletā, kuram P.Čaikovskis radījis brīnišķīgu mūziku un ļāvis noticēt sapnim par patiesu mīlestību, kas uzvar visu. 2010.gada rudenī plānots uzvest baletu "Sapnis vasaras naktī."

Arī 2010.gadā LNO baleta māksliniekiem būs iespēja papildināt savas prasmes viespedagogu vadībā: No 1. līdz 12.martam LNO viesosies pazīstamais klasiskās dejas pedagogs Aleksandrs Pereda no Kubas, baleta "Apburtā princese" iestudēšanas laikā ar LNO baleta trupu strādās pasaulslavenās baletdejotājas Uļjanas Lopatkinas repetitore Irina Čistjakova - bijusī Marijas teātra vadošā soliste.