Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Ekonomika

Ventbunkerā notikusi varas maiņa

Ventspils ostas uzņēmumā pēdējais mēnesis pagājis kā Somālijā, kur arī vismaz atsevišķos apvidos vara varētu būt mainījusies reizes piecas.

Uzņēmumu reģistrs laikā no 22. decembra līdz 26. janvārim ir reģistrējis piecas izmaiņas a/s Ventbunkers valdē un padomē. Vairākas reizes ir nomainījies viss šo institūciju personālsastāvs.

Pirmā izmaiņa datēta ar pagājušā gada 22. decembri, kad, pamatojoties uz uzņēmuma padomes 16. decembra lēmumu, no valdes sastāva izsvītrots Valērijs Godunovs.

Pēc pāris dienām notikušo varētu saukt par atriebību, jo akcionāru sapulce atlaidusi pašu padomi, bet jaunā padome iecēlusi valdē atpakaļ V. Godunovu.

Neatkarīgā 19. decembrī jau aprakstīja šo akcionāru sapulci 18. decembrī, kad savu amatu zaudēja pat padomes priekšsēdētājs Rudolfs Meroni. Līdz ar viņu atlaista tika arī Diāna Jukna, Gints Laiviņš-Laivenieks, Arita Linde, Daimārs Škutāns un Meroni vietnieks Mārtiņš Kvēps, kurš tūlīt pat tika iecelts nākamajā padomes sastāvā. Viņam piebiedrojās Olafs Berķis, Jeļena Biktaševa, Mārtiņš Lauva, Sergejs Odincovs, Genadijs Ševcovs un Renārs Urbanovičs. Jaunā padome atlaida no valdes Mihailu Dementjevu un Alvi Hāzi, līdz ar V. Godunovu iecēla valdē arī Dzintaru Kašu un Aivi Landmani, kā arī paturēja iepriekšējā amatā Raimondu Grīniņu. Uzņēmumu reģistrā šīs izmaiņas datētas ar 23. decembri, bet jau 21. decembrī tika publiski izplatīts R. Meroni paziņojums, ka esot noticis "jurista Mārtiņa Kvēpa nelikumīgs mēģinājums pārņemt kontroli pār Ventbunkera kompāniju". R. Meroni turpināja saukt sevi par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju.

Ventbunkera jaunais pārvaldītāju sastāvs turpināja rosīties un 28. decembrī papildināja valdi ar Andreju Piņkovu. Tālāk – vairāk. 30. decembrī reģistrēta Aivja Landmaņa atlaišana no valdes. Viņa vietā nāk Edgars Čeporjus. Par atjauninātās valdes sastāva priekšsēdētāju iecelts Dzintars Kašs. Tajā pašā reizē fiksēta arī amatu dalīšana padomē, par kuras priekšsēdētāju kļuvis Olafs Berķis. M. Kvēps tika paaugstināts līdz ierastajai padomes priekšsēdētāja vietnieka vietai.

Tomēr decembra revolūcijai jau ir sekojusi janvāra kontrrevolūcija. 26. janvārī Uzņēmumu reģistrs atzinis pamatā to pašu cilvēku pilnvaras, kuras tika dzēstas 23. decembrī. Uzņēmuma padomes vadīšana atkal nonākusi pie R. Meroni kopā ar viņa biedriem un biedrenēm D. Juknu un A. Lindi. Vecajās vietās atkal ir G. Laiviņš-Laivenieks (bija un ir viens no R. Meroni vietniekiem) un Daimārs Škutāns. Jaunās valdes iezīme ir radinieku pulcēšanās. Tagad padomē ir arī Valdis Škutāns, bet valdē – viņu tēvs Voldemārs Škutāns. Padomi papildinājis Aleksandrs Popovs. Valdē atgriezies M. Dementjevs un A. Hāze kopā ar Jāni Hāzi. R. Meroni pozīciju stiprināšanai padomē piebiedrojies Harrand Franz.

Ventbunkera preses sekretārs Vladimirs Novodvorskis atzina, ka viņš par šīm izmaiņām nav informēts. Ventspilī viņš bijis pirmdien, kad sastapies ar Dz. Kašu. Viņi runājuši, ka vajadzētu sagatavot pārskatu par uzņēmuma darbu 2009. gadā.