Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

Ko šobrīd dara Anna Kurņikova?

© Scanpix/AFP

Šobrīd sācies Austrālijas atklātais tenisa čempionāts, pirmais no šā gada «Grand Slam» sērijas turnīriem.

Marija Šarapova, Jeļena Dementjeva, Marija Kiriļenko, Daniela Hantuhova – visas šīs tenisistes piesaista ne tikai ar savu spēli, bet arī izskatu. Taču skaisto meiteņu uzvaras gājienu kortos iesāka Anna Kurņikova, kas 2003. gadā beidza savu profesionālo sportistes karjeru.

Miljonāre dala prezervatīvus

Anna Kurņikova, dēvēta par «dāmu tenisa Lolitu», savulaik piesaistīja plašu sabiedrības uzmanību, par spīti tam, ka ne reizi nebija uzvarējusi nevienā turnīrā. Galvenokārt viņu apbrīnoja ne jau sportisko sasniegumu, bet gan auguma, grācijas, plastikas un zeltainās bizes dēļ. Pateicoties ekskluzīviem reklāmu līgumiem, Kurņikova pelnīja vairāk par jebkuru citu sportisti. Piemēram, Kurņikovas seju lielākais interneta portāls «TerraLycos» bija novērtējis ar 10 miljoniem dolāru un noslēdzis ar viņu par šādu summu reklāmas līgumu. Firma «Adidas» tenisistes kājas novērtēja par 3,15 miljoniem dolāru, bet viņas rokas tenisa rakešu firma «Yonex» – par 2,5 miljoniem dolāru. Viena no Kurņikovas ķermeņa intīmākajām daļām – krūtis – novērtēta 2,1 miljona dolāru vērtībā. Šādu summu tenisiste saņēmusi par apakšveļas «Berlei» reklamēšanu.

Savu pēdējo oficiālo maču Kurņikova aizvadīja 2003. gada maijā. Šobrīd 28 gadus vecā Kurņikova dzīvo Floridā, nodarbojas ar labdarību un viņas kalendārā neesot nevienas brīvas vietas – tik aizņemta ir bijusī tenisa zvaigzne. Nesen krieviete veselības organizācijas uzdevumā zemestrīcē cietušajā Haiti dalīja moskītu tīklus un prezervatīvus.

Prožektoru gaismā no 10 gadu vecuma

Kurņikova bija arī viena no visvairāk fotografētajām sportistēm. Viņas tolaik vēl stipri bērnišķīgā sejiņa greznoja «Cosmopolitan», «Esquire» un «Forbes» vākus, internetā bija pieejamas vairāk nekā 20 000 lapu («Anna At The Temple Of Babes», «Upskirts Anna», «The Annamaniacs Page»...), kuras bija veltītas daiļajai krievu sportistei. Skatītāju rindās fani sirdīgi plūcās par iespēju dabūt savā īpašumā sportistes miklos, sasvīdušos dvieļus. Vimbldonā kāds kaislīgs pielūdzējs izlēca uz laukuma un veica goda apli ap Kurņikovas soliņu, bet «Australian Open» laikā kāds fans vicināja plakātu, uz kura bija rakstīts: «Un septītajā dienā Dievs radīja Annu K.»

Nav brīnums, ka daudzas kolēģes bija uz Annu greizsirdīgas. Dažas pat apgalvoja, ka korti Kurņikovai esot skatuve, uz kuras sevi parādīt – par to liecinot veids, kā viņa kustas, kā vicina savu garo bizi utt. «Bet ko tad man vajadzēja darīt – nogriezt matus?» neizpratni pauž Kurņikova. Viņa prožektoru gaismā atradusies kopš desmit gadu vecuma un citu dzīvi neesot pazinusi. «Tagad man tas liekas nedaudz savādi. Taču savādi ne jau slimīgā izpratnē,» saka Kurņikova. Ar šīs dienas acīm skatoties, viņa šo ažiotāžu spēj labi saprast: «Es domāju, ka vienkārši atrados īstajā laikā un īstajā vietā. Es biju ļoti aktīva sieviešu sportā, sieviešu teniss kļuva aizvien populārāks, ekonomika piedzīvoja strauju uzplaukumu, strauji attīstījās internets un sniedza jaunas iespējas. Un tad pie apvāršņa parādījās jauna meitene, kas bija uzaugusi Padomju Savienībā, tekoši runāja angļu valodā un tīri pieklājīgi spēja atsist bumbiņu.»

Akmentiņš mediju dārziņā

Atskatoties uz aizvadītajiem gadiem, Kurņikova tikai tagad esot atskārtusi, cik patiesībā neaizsargāts ir 14–15 gadus vecs pusaudzis, kurš vairs nav bērns, bet vēl nav arī pieaudzis cilvēks. Tenisiste ir sašutusi, ko un, galvenais, kā žurnālisti raksta par šiem vēl nenobriedušajiem cilvēkiem un kādus mājienus dod attiecībā uz populāru jauniešu seksualitāti. Intervijā vācu izdevumam «Spiegel» Kurņikova pilnīgi atklāti izkratījusi sirdi par problēmām, kas viņai sāp un kas diemžēl skārušas savulaik viņu pašu: «Tas ir šaušalīgi. Redzot, kā mediji raksta par jaunajām zvaigznēm, piemēram, par dziedātāju Mailiju Sairusu, vienmēr nodomāju: atslābstiet, ļaujiet viņai paaugties, viņa drīkst pieļaut kļūdas. To, ka ir žurnālisti, kuri dod seksuālus mājienus par sešpadsmitgadīgu meiteni, kura vēl ir bērns, uzskatu par vistīrāko ārprātu.»

Arī Kurņikova savulaik no tā visa nebija pasargāta. Maču laikā kameras ne reizi vien pievilka tuvplānā sportistes sasvīdušo nabu, kas kairināja vīriešu fantāziju. Vai viņa speciāli demonstrēja savu nevainojamo ķermeni? Sportiste saka, ka tās ir vistīrākās muļķības: vai kāds esot padomājis arī to, ka pludmales volejbolistes spēlē bikini, bet vieglatlētes startē gandrīz vai apakšveļā?

Vai tiks piedzīvota atgriešanās?

Lai gan Kurņikova gandrīz katru dienu trenējoties un piedaloties populārajās komandu sacensībās Amerikā «World Team Tennis», viņa saprot, ka, lai atgrieztos profesionālajā tenisā, nepieciešams ļoti smags darbs – jātrenējas vismaz sešas stundas dienā. «Nezinu, vai mans ķermenis spētu to izturēt. Es ļoti ātri gūstu dažādus savainojumus. Tenisu sāku spēlēt piecu gadu vecumā un 21 gada vecumā sāku just sekas: kājas, mugura, potīte – viss liek sevi manīt.»

Vai 28 gadus vecā Kurņikova žēlojas par vecuma tuvošanos? Nē, vecums gan viņu nebaidot, viņa esot no tām sievietēm, kuras uzskata, ka cilvēks ar gadiem kļūst jaukāks un atraktīvāks. «Man patīk kļūt vecākai, jo tā uzzinu kaut ko vairāk par sevi un citiem. Katru gadu savā dzimšanas dienā saku: atkal esmu par vienu gadu kļuvusi bagātāka. Es jūtos tagad labāk, es sevi labāk novērtēju. Es nekad nemainītu svaigāku ādu, jaunāku izskatu pret garīgo attīstību, pieredzi un zināšanām. Priecājos par to, kas man vēl priekšā. Es negribētu būt vairs 18 gadus veca.»