Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Asinsdonoru centrā trūkst visu grupu rēzus negatīvās asinis

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina steidzami atsaukties visu grupu rēzus negatīvos asins donorus, kā arī B un AB grupas rēzus pozitīvos asins donorus, jo šobrīd šo grupu asinis nav pietiekamā daudzumā, lai nodrošinātu ārstniecības iestāžu pieprasījumu.

Šobrīd VADC krājumā atrodas tika deviņas 0 grupas, kā arī tāds pats skaits AB grupas rēzus negatīvās asins devas. Nepietiekams asins devu skaits ir arī pārējo rēzus negatīvo asins grupu krājumos, kā arī B un AB rēzus pozitīvo asiņu krājumos, kas nav pietiekami, lai nodrošinātu visus slimniekus ar nepieciešamajām asinīm.

Ņemot vērā šā brīža laika apstākļus, kad palielinās dažādu gūto traumu, kā arī citu saslimšanu skaits, pieprasījums pēc asinīm no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas, kā arī no citām slimnīcām ir liels, un tādēļ ir ļoti nepieciešama lielāka atsaucība no asins donoriem.

Lai papildinātu asins krājumus, VADC šodien 21. janvārī pieņems donorus uzņēmumā „SEB banka” (no plkst. 9:00-14:00) un specializētajā donoru autobusā pie „Latvija Statoil” biroja ēkas (no plkst. 10:00-15:00). 25. janvārī VADC izbraukumu brigāde donorus pieņems SIA „Fitness sievietēm” (no plkst. 9:00-13:00) un specializētajā donoru autobusā pie Dailes teātra (no plkst. 11:00-15:00). Asinis iespējams ziedot arī Valsts asinsdonoru centrā, Sēlpils ielā 6, katru darba dienu no pulksten 9:00 līdz 17:00. Aicinām asins donorus regulāri sekot līdzi izbraukumiem un citai aktuālajai VADC informācijai mājas lapā www.donors.lv vai zvanot uz donoru bezmaksas informatīvo tālruni 80000003.

Par asins donoru var kļūt veseli cilvēki vecumā no 18 – 65 gadiem, kuru svars nav mazāks par 50 kg. Pirms asins ziedošanas jālieto pietiekami daudz šķidruma, labi jāizguļas, jāatpūšas un jāpaēd, kā arī nedrīkst lietot alkoholu, ēst treknu ēdienu, pirms procedūras nedrīkst smēķēt. Pēc asins ziedošanas donors saņem pusdienu kompensāciju 3Ls apmērā, kā arī apmaksātu brīvdienu asins došanas dienā un nākamajā dienā, iepriekš to saskaņojot ar darba devēju pēc Darba likuma 74. panta. Jāatceras līdzi paņemt personu apliecinošu dokumentu (pasi vai autovadītāja apliecību) un labu noskaņojumu.