Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Krāsotu sienu dekorēšana

© F64

"Iespēju, kā sienai piešķirt savdabību, ir ļoti daudz, un to savā mājoklī var izdarīt ikviens, ja vien ir uzņēmība un vēlme kaut ko mainīt mazliet apnikušajā interjerā," uzsver SIA Art Express dizainere Zane Skalberga.

Siena ir ļoti pateicīga plakne, uz kuras var izpaust savu radošumu. Tiesa, pirms ķerties klāt pie tik liela apjoma, iecerēto zīmējumu, krāsojumu vai dekorējumu vajadzētu izmēģināt uz neliela ģipškartona vai kartona gabala. Ja iegūtais rezultāts apmierina, nākamais solis ir sienas sagatavošana dekoratīvās faktūras iedzīvināšanai. Plakne pirms apstrādes nav obligāti jāšpaktelē, bet jānogruntē gan.

Joslas un trafareti

"Viendabīgi krāsota siena nav nekas interesants, tāpēc vienu no telpas sienām (drosmīgākie – visas) var rotāt ar dažāda platuma un dažādu toņu ūdens emulsijas krāsu joslām. Šajā gadījumā nevaj-adzētu pārspīlēt ar neskaitāmiem spilgtiem toņiem, vēlams kombinēt ne vairāk kā trīs dažādu krāsu toņus vai vienas krāsas vairākas tonalitātes. Miksējot gaišas joslas ar tumšām, var panākt telpiskuma efektu," skaidro dizainere Zane Skalberga, kuru tie LNT skatītāji, kas seko Mājokļa jautājuma pārvērtībām, noteikti atpazīst kā vienu no šā projekta dalībniecēm. "Būvmateriālu veikalos tiek piedāvāts plašs trafaretu klāsts, ar kuru palīdzību arī var atdzīvināt sienu. Piemēram, sienu nokrāso vienā tonī, bet trafareta zīmējumu – citā. Trafaretu ar līmlenti piestiprina pie sienas, bet krāsu uzklāj ar sūklīša palīdzību. Ja lieto rullīti, var izkustināt trafaretu."

Dizainere uzsver, ka ar krāsām var droši eksperimentēt, jo sienu sabojāt īsti nevarot – brāķi aizkrāso. Ja nepieciešams, sedz vairākas kārtas.

Mazākiem zīmējumiem un no flīžu līmes darinātiem rotājumiem izmanto akrila krāsu, bet lielākiem apjomiem (joslām, kvadrātiem vai citām formām) – ūdens emulsijas krāsu.

Marmorējums un mežģīnes

Būvmateriālu veikalos var atrast arī daudzveidīgus rullīšus krāsas uzklāšanai. "Ar rullīti, kuram apkārt ir tāds kā saburzīts maisiņš, uz sienas klājot vairākas vienas krāsas toņus, var iegūt marmorējuma efektu. Kā pēdējo var segt perlamutra krāsas kārtu," ar vēl vienu dekoratīvas sienas faktūras veidu iepazīstina dizainere. "Ir arī rullīši ar caurumiņiem. Ar to palīdzību uz sienas veidosies vienāda izmēra pumpiņas. Vajag droši eksperimentēt. Piemēram, var saburzīt drāniņu, pamērcēt krāsā un piespiest pie sienas. Neregulārie krāsu laukumiņi, kas uzsegti cieši cits pie cita, arī radīs marmorējuma efektu."

Romantiski noskaņotas būtnes sava mitekļa sienas var rotāt ar mežģīnēm, bet pragmatiskāk noskaņotie – ar avīžu un žurnālu lapām vai kolāžām, kas veidotas no preses izdevumu ilustratīvā materiāla. "Mežģīni pie sienas piestiprina ar PVA līmi, var to nolakot, bet var arī bez tā iztikt. Ja ir vēlme, no mežģīnes var izgriezt ziedu vai kādu citu formu, bet tiklab iespējams pie sienas stiprināt mežģīņu joslas vai nelielus taisnstūrus. Dekoratīvi izskatās arī no avīzēm veidotas mozaīkas. Tās pie sienas piestiprina tāpat kā mežģīnes – ar PVA līmi un nolako."