Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Notiks desmitais Rīgas amatierteātru festivāls "Rīga spēlē teātri"

No 2010.gada 18.janvāra līdz 24.janvārim notiks desmitais Rīgas amatierteātru festivāls "Rīga spēlē teātri".

Amatierteātra festivālā "Rīga spēlē teātri" piedalīsies 15 Rīgas amatierteātri un skatītāji varēs noskatīties 17 dažādas formas iestudējumus, kuri būs redzami uz Rīgas Tehniskās universitātes Studentu kluba, Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde", Mākslas darbinieku nama un VEF Kultūras pils skatuvēm.

"Festivāla uzdevums un būtība ir Rīgas amatierteātru darbības atspoguļojums, kur uzmanība tiek koncentrēta uz jaunāko darbu iestudējumiem, kuri palīdz ieskatīties sevī un saprast, par ko mēs gribam komunicēt cits ar citu. Tā ir iespēja ar teātra palīdzību izpētīt un atklāt cilvēka personību un likt saprast skatītājiem, ka dramaturģija un teātris ir lielisks pasaules izpratnes un pašizziņas veids. Teātru devīze šajā festivālā ir - Apstājies, ieskaties un padomā! Mums visiem ir vajadzīgs laiks pārdomām un tāpēc mēs piedāvājam paraudzīties uz mūsu esību no amatierteātru skatupunkta," par pasākumu stāsta Rīgas amatierteātru koordinatore, festivāla projekta vadītāja Edīte Neimane.

Viens no festivāla viesiem būs Rīgas kultūras un atpūtas centra "Imanta" bērnu popgrupa "Tu un es" ar koncerta uzvedumu "Manas bērnības lācēns", kuras vadītājs - dziedātājs un komponists Arnis Miltiņš šoreiz ir ne tikai iestudējuma mūzikas autors, bet arī debitē kā režisors. Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātris ir otrs viesis, kura uzvedums "Bez mīlestības nedzīvojiet" ir jauniešu sveiciens festivāla dalībniekiem, kurā izmantota Imanta Ziedoņa dzeja un dziesmas ar dzejnieka vārdiem, režisore Edīte Neimane.

Noslēgumā 24.janvārī apbalvos teātra kolektīvus dažādās nominācijās, labākais sezonas iestudējums saņems ceļojošo bronzas balvu "Lielais Toms". Rīgas amatierteātrus un izrādēs vērtēs trīs ekspertu žūrija: Anna Jansone - Latvijas Kultūras koledžas tradicionālās kultūras un skatuves mākslas nodaļas vadītāja, režisore, Ingrīda Vilkārse - teātra zinātniece, LR Kultūras ministrijas vecākā referente kultūras jautājumos un Gytis Padegimas (Lietuva), režisors, Klaipēdas Universitātes režijas katedras docents. Festivāla laikā režisoriem un aktieriem notiks meistarklase, kuru vadīs režisors un eksperts Gytis Padegimas.

Pagājušā gada ceļojošo balvu "Lielais Toms" saņēma Teātra muzeja teātra studija "Haritas" un režisore Dace Liepeniece par Morisa Māterlinka, Annas Veismanes muzikālās mistērijas "Māsa Beatrise" iestudējumu.

Festivālu rīko Rīgas domes IKSD Kultūras pārvalde sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Rīgas kultūras un tautas mākslas centru "Mazā ģilde", Mākslas darbinieku namu un VEF Kultūras pili.