Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vadošiem amatiem JL ministru pārraudzītās jomās izvēlas Jaunupa klasesbiedrus [papildināts]

Divos konkursos, kuros pēdējā pusotra mēneša laikā izraudzīti kandidāti vadošiem amatiem partijas "Jaunais laiks" (JL) ministru pārraudzītās jomās, uzvarējuši JL dibinātāja, Rīgas domes frakcijas vadītāja Edgara Jaunupa klasesbiedri, noskaidroja aģentūra LETA.

Gan Jaunups, gan Finanšu un Ekonomikas ministriju pārstāvji noliedz, ka šīs draudzības saites jebkā būtu ietekmējušas kandidātu izvēli. Esot izraudzīti labākie pretendenti atklātā konkursā. Arī abi konkursa uzvarētāji pārliecināti, ka izraudzīti profesionālās kvalifikācijas, nevis pazīšanās dēļ.

Par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieku nodokļu jomā un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktoru novembra beigās finanšu ministra Einara Repšes (JL) vadītā konkursa komisija izraudzījās advokātu Lauri Leju.

Savukārt šonedēļ par labāko kandidātu Arta Kampara (JL) vadītās Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra amatam tika atzīts Latvijas Universitātes (LU) pasniedzējs jurists Juris Pūce.

Jaunups, Leja un Pūce ir klasesbiedri, Rīgas Āgenskalna ģimnāzijas 1997.gada absolventi. Vēlāk viņi kopā mācījušies arī Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Jaunups aģentūrai LETA teica, ka neviens no klasesbiedriem ar viņu nav konsultējies ne pirms, ne pēc pieteikšanās un uzvaras konkursā.

"Gan Pūce, gan Leja ir mani klasesbiedri un arī kursa biedri. Mūsu kursā bija 200 cilvēki, tāpēc šādi argumenti ir smieklīgi," sacīja Jaunups, arī uzsverot, ka Latvija ir maza valsts.

Jaunups pauda izbrīnu, kādēļ tad savulaik netika pārmests, ka viņš, iespējams, virza amatā Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja vietnieci Daci Bucenieci, kas ir viņa kursabiedrene. Šo kursu absolvējis arī, piemēram, advokāts Aldis Gobzems.

Arī Pūce aģentūrai LETA pauda viedokli, ka konkursa komisija, visticamāk, nemaz nav zinājusi par viņa kopīgajām skolas gaitām un studijām ar Jaunupu.

"Varbūt viņi nojauš, bet principā es īpaši šo informāciju neesmu teicis, bet slepena tā nav," aģentūrai LETA sacīja valsts sekretāra amata pretendents, "neticu, ka tas kaut kādu lomu varētu būt spēlējis, jo es nepieņemu lēmumu par uzvaru šajā konkursā."

Arī ar pašu Jaunupu par amata konkursu viņš neesot runājis, lai gan nenoliedz, ka ar JL pārstāvi ir ilgi pazīstams, viņu starpā valda labas attiecības. Tomēr Jaunups neesot vienīgais Pūces klasesbiedrs, ar ko tiek uzturētas attiecības arī pēc izglītības iestāžu beigšanas.

Savukārt Leja aģentūrai LETA sacīja, ka VID ģenerāldirektora vietnieka amats nav viņa pašmērķis un, ja būtu pamats uzskatīt, ka šajā konkursā viņš uzvarējis pazīšanās dēļ ar Jaunupu, uzskatīšot par goda lietu no amata atteikties. Tomēr arī viņš neuzskata, ka mācības kopā ar Jaunupu būtu pamatā amata konkursa iznākumam. "Ja būtu spiediens, es to būtu jutis," sacīja Leja.

Atšķirībā no Pūces, viņš Jaunupu satiekot vai nu tikai klases salidojumos reizi pāris gados, vai nejauši uz ielas. Abiem neesot kopīgu interešu vai biznesa.

Vienlaikus viņš veltīja atzinīgus vārdus Pūcem kā ļoti erudītam cilvēkam. "Cik viņš ir kompetents ekonomikas jomā, grūti spriest, bet skolas laikā viņš bija viens no gudrākajiem skolniekiem. (..) Ne viens vien apliecinās, ka viņš bija galvas tiesu pārāks par no skolas uz universitāti pārejošajiem jauniešiem," sacīja Leja.

Kā ziņots, pēc Tautas partijas (TP) iebildumiem šonedēļ valdības koalīcijas partijas atlika lemšanu par Pūces apstiprināšanu amatā. Neoficiāli TP iebildumi tiek saistīti tieši ar Pūces un Jaunupa draudzību.

Arī Leja, lai gan kopš konkursa beigām pagājis jau pusotrs mēnesis, joprojām nav apstiprināts jaunajā amatā VID.

Politikas kuluāros tiek pieļauts, ka starp JL un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) notiek "politiska tirgošanās" par Lejas iecelšanu amatā un VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atlaišanu. Proti, ZZS varētu atbalstīt Jakāna atbrīvošanu apmaiņā pret Lejas neapstiprināšanu, jo viņš kā advokāts ir pārstāvējis arī Ventspils mēra, ZZS premjera amata kandidāta Aivara Lemberga oponenta Oļega Stepanova intereses.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, premjers Valdis Dombrovskis (JL) un finanšu ministrs Repše noliedz šādas "tirgošanās" esamību. Savukārt pēc Jakāna domām, tieši iespējamā "politiskā tirgus" dēļ Leja joprojām nav sācis darbu VID, kamēr vienlaikus ar viņu par VID ģenerāldirektora vietnieku muitas jomā un Muitas pārvaldes direktoru izraudzītais Tālis Kravalis jau ķēries pie jauno pienākumu pildīšanas.

Repšes preses pārstāvis Aleksis Jarockis šovakar telekompānijas LNT ziņu raidījumā skaidroja, ka Leja pagaidām nav apstiprināts amatā, jo to joprojām ieņem Nelija Jezdakova, kura patlaban, kamēr Jakāns ir atstādināts, pilda arī VID ģenerāldirektora amata pienākumus. Neoficiāli viņa tiek minēta kā iespējamā Repšes favorīte VID vadītāja amatam, ja valdība nolems Jakānu atlaist.

Kā secina LNT, tas liecina, ka Repšes jau pērn novembrī, kad izsludināja konkursu VID šefa vietnieku amatiem, bijis pārliecināts, ka Jezdakova tiks iecelta par VID vadītāju un viņas līdz šim ieņemtais vietnieces amats atbrīvosies. Jakāns tika atstādināts dažas dienas pēc konkursa izsludināšanas.

Jarockis aģentūrai LETA noliedza, ka ministrs būtu pieņēmis lēmumu par Lejas virzīšanu amatam, konsultējoties ārpus atbildīgās pretendentu vērtēšanas komisijas. Viņš uzsvēra, ka VID ģenerāldirektora vietnieki tika izraudzīti atklātā konkursā, un ikviens, kurš atbilda izvirzītajiem kritērijiem, tajā varēja pieteikties.

Pretendentu atlases komisijas priekšsēdētājs bija Repše, savukārt komisijas locekļi - Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, FM valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Dāvids Tauriņš, VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova un finanšu ministra padomniece valsts pārvaldes reformu un vadības jautājumos Baiba Fromane.

Lēmums par Lejas virzīšanu amatam bijis komisijas, nevis Repšes vienpersonisks, uzsvēra Jarockis.

Savukārt ekonomikas ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūru LETA informēja, ka valsts sekretāra amata konkursa komisijas priekšsēdētāja bija EM valsts sekretāra vietniece un Ārējo ekonomisko attiecību departamenta direktore Zaiga Liepiņa. Komisijā bija arī Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, EM Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece, Eiropas Savienības fondu ieviešanas departamenta direktors Edmunds Valantis un ministra padomniece Ginta Ozola.

Kampars iepazinies ar konkursa komisijas protokolu, amata pretendenta CV, Pūces redzējumu par EM darbības prioritātēm, attīstības vīziju un pilnībā atbalstījis komisijas lēmumu, ar kuru Pūce atzīts par piemērotāko kandidātu.

Sabajevs gan nevēlējās komentēt, vai ministrs bija informēts par Jaunupa un Pūces kopīgajām skolas un studiju gaitām, un kā tās ir ietekmējušas lēmuma pieņemšanu.

Gan Pūce, gan Jaunups veidojuši politisku karjeru. Veiksmīgāk tas izdevies Jaunupam, kurš bija 8.Saeimas deputāts, bet pērn tika ievēlēts Rīgas domē, kamēr Pūce uz 8.Saeimu kandidēja no Sociāldemokrātu savienības (SDS) saraksta, taču tas nesavāca nepieciešamo balsu skaitu, lai iegūtu pārstāvniecību parlamentā. Leja līdz šim politikā nav iesaistījies un veidojis tikai profesionālo karjeru.