Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Sevastova iekļūst "US Open" 2. kārtā

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova šodien guvusi pirmo panākumu "Grand Slam" sērijas turnīru mačos. "US Open" turnīra pirmās kārtas spēlē 19 gadus vecā liepājniece ar 6:3, 7:5 pārspēja taizemieti Tamarini Tanasugarnu, bet nākamo spēli aizvadīs pret Svetlanu Kuzņecovu no Krievijas.

Līdz šim Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova bija startējusi divos „Grand Slam” pamatturnīros – maijā viņai izdevās kvalificēties „French Open” pamatsacensībām, bet mēnesi vēlāk Anastasija to paveica arī Vimbldonā. „US Open” turnīrā kvalifikācija vairs nebija jāspēlē – sapelnītie reitinga punkti ļāva 19 gadus vecajai liepājniecei iekļūt WTA ranga simtniekā, kas jau garantēja vietu pamatsacensībās. Līdz šim Anastasija nebija spēlējusi arī šī turnīra kvalifikācijā, tāpēc debija iznāca uzreiz ar pamatturnīru. Īpaši garš sagatavošanās process šim turnīram gan Anastasijai nebija – auss iekaisuma dēļ viņai vairākas nedēļas vajadzēja atturēties no sportošanas, bet vienīgajā turnīrā pirms starta „Flushing Meadows” kortos Anastasija apspēlēja rangā augstāk esošo Petru Kvitovu no Čehijas, bet zaudēja rangā zemāk esošajai amerikānietei Džulijai Koenai.

Par izlozi Sevastovai nebija pamata sūdzēties. Pirmajā kārtā pretiniekos stājās taizemiete Tamarine Tanasugarna, kurai šobrīd ir jau 32 gadi, bet WTA rangā viņas pozīcija ir tikai nedaudz labāka kā Anastasijai (90. pret 96.). Savulaik Tanasugarna bijusi pat 19. pasaulē un kopā izcīnījusi trīs WTA vienspēļu titulus (arī šogad uz zāliena seguma), tomēr „US Open” viņai līdz šim nebija bijis pārāk sekmīgs – pēc labākā sasnieguma 2003. gadā (4. kārta) ne reizi nav izdevies tikt tālāk par pirmo kārtu. Bukmeikeri tā arī nebija spējuši noteikt šī mača favorīti, abām tenisistēm atvēlot vienādas iespējas uzvarēt. Iespējams, arī tāpēc, ka abas pēdējā laikā bija spēlējušas pietiekami maz.

Mača sākums parādīja sieviešu tenisa labākās tradīcijas – nevienai no tenisistēm neizdevās uzvarēt pie savas serves. Seta ceturtajā geimā Tanasugarna pat bija priekšā ar 40:0 pie pašas serves, tomēr arī no šāda deficīta Anastasija atspēlējās – 2:2. Arī nākamajos geimos nekas nemainījās – Anastasiju pievīla vājš pirmās serves procents (pirmajos trijos geimos tikai 9/22), tomēr labi izdevās nospēlēt servējot pretiniecei. Seta gaita tika lauzta septītajā geimā, kad Sevastova beidzot uzvarēja savu servi un pirmo reizi mačā tika priekšā (4:3). Šis arī izrādījās lūzums setā – Latvijas sportiste uzvarēja arī nākamos divus geimus, noslēdzot setu savā labā – 6:3.

Otrā seta sākumā Anastasija neizmantoja divas breikbumbas, ļaujot pretiniecei pirmo reizi mačā uzvarēt pie savas serves. Arī mūsu tenisiste uzvarēja savu servi, saglabājot līdzsvaru uz tablo, tomēr nākamie divi geimi jau aizritēja ar taizemietes pārsvaru, kura panāca 3:1 savā labā. Anastasiju gan tas nesalauza – diezgan viegli uzreiz tika atgūts gan breiks, gan panākts neizšķirts. Kad smagā cīņā tika uzvarēts arī septītais geims, jau šķita, ka nu līdz uzvarai palicis pavisam maz, tomēr ar savu servi joprojām negāja tik lieliski un no labvēlīgā 4:3 rezultāts bija kļuvis 4:5. Šajā brīdī zaudēta sava serve nozīmētu trešo setu, no kā liepājniece prata izvairīties. Panāktajam neizšķirtam sekoja uz nulles uzvarētais geims pie Tanasugarnas serves un arī uzvarēta sava serve – 6:3, 7:5 un pirmais panākums „Grand Slam” turnīros.

Pirmā uzvara „Grand Slam” turnīru mačos Anastasijai izrādījās gana ienesīga kā reitinga punktu, tā finansiālajā ziņā. Iekļūstot otrajā kārtā Sevastova nopelnījusi 100 reitinga punktus, kā arī 31 000 ASV dolāru. Nākamajā kārtā Anastasijas maču visticamāk redzēsim arī video formātā, jo pretiniekos būs viena no turnīra favorītēm, turnīra 2004. gada čempione Svetlana Kuzņecova. Krievijas sportiste šajā turnīrā izlikta ar 6. numuru, bet pirmajā kārtā ar 6:3, 6:2 pieveica vācieti Juliju Georgesu.