Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs aicina iedzīvotājus bargajā ziemā rūpēties par meža dzīvniekiem

Ventspils mērs Aivars Lembergs pie Ventspils pilsētas un novada iedzīvotājiem vērsies ar aicinājumu bargajā ziemā īpaši rūpēties par dzīvo radību.

Savā aicinājumā Ventspils mērs uzsver, ka šī ziema ir bargāka, nekā pēdējos gados ierasts, un dziļais sniegs un zemā gaisa temperatūra radījusi grūtus izdzīvošanas apstākļus meža zvēriem, jo īpaši to mazuļiem.

"Šādos kritiskos apstākļos meža zvēri nāk tuvāk dzīvojamām mājām, meklēdami barību. Tieši tagad dzīvnieku piebarošana būtu ļoti vēlama, kas nodrošinātu barības rezerves dzīvniekiem kritiskajos apstākļos. Taču ļoti svarīgi ir izvairīties no dzīvnieku piebarošanas māju tuvumā, kas var izraisīt pieradumu meklēt barību pie cilvēkiem regulāri," pastāstīja Ventspils mērs.

Lembergs uzsvēra, ka visgrūtāk bargās ziemas apstākļos klājas stirnām, jo tās cieš ne tikai no blīvā sniega un sērsnas, bet arī no klaiņojošiem suņiem. Tālab Ventspils mērs aicina saimniekus nepieļaut savu suņu brīvu klaiņošanu, bet autovadītājus būt uzmanīgiem un modriem uz ceļiem, jo dzīvniekus pievilina kaisāmajam materiālam pievienotā sāls. Tāpat Lembergs aicina zemnieku saimniecību īpašniekus izlikt mežā vai tā tiešā tuvumā sienu, dārzeņus, augļus, kādu graudu spaini. Mērs aicina cilvēkus domāt arī par putniem, izvietojot pie mājām vai dārzos putnu barotavas.

Izšķirīgs zvēru izdzīvošanai ir tieši janvāris, kamēr tie nav iztērējuši spēka un enerģijas rezerves organismā, uzsver Lembergs.