Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils novada Ugālē iedzīvotāji cīnās ar mežacūkām

Pēdējo gadu laikā Ventspils novada Ugāles pagasta zemniekiem lielus zaudējumus nodara savairojušās mežacūkas un tagad šo meža zvēru postījumu pēdas arvien biežāk redzamas pat pagasta centrā, aģentūrai LETA pastāstīja Ugāles zemniece Aija Priekule.

Ugāles pagasta pārvaldes vadītāja Helēna Boitmane apstiprināja, ka saņēmusi vairākas mutiskas iedzīvotāju sūdzības par mežacūku nodarīto postu.

Piemēram, mazdārziņos neesot nozīmes neko audzēt, jo mežacūkas visu izaudzēto izpostot un žogs tām neesot šķērslis. Arī pagasta pārvaldes vadītājas privātmājas pagalmā esot viesojušās mežacūkas. Izrakņāts esot arī bērnu rotaļu laukums un citas vietas pagastā. Boitmane atzīst, ka mežacūku savairošanās pagastam ir problēma, taču nesaredz iespējas, kā pagasta pārvalde varētu to risināt. Arī sarakste ar mežniecību esot tikai atrakstīšanās, jo likumdošanas nepilnību dēļ mežniecība šo problēmu īsti atrisināt nevar, uzskata Boitmane.

Pēc pagasta pārvaldes vadītājas domām, iespējams, lietas labā kaut ko varētu darīt mednieku kolektīvi, piemēram, vairāk piebarojot mežacūkas, lai tās neietu meklēt barību uz zemnieku īpašumiem un mazdārziņiem.

Zemniece Aija Priekule pieļauj, ka mežacūkas tagad kļuvušas tik bezbailīgas tieši tāpēc, ka mednieki tās iepriekš pārāk labi piebarojuši, bet tagad, pie labas pārtikas pieradušas, mežacūkas tagad to iet meklēt zemnieku īpašumos. Iedzīvotāji jau iepriekš bija vērsušies Zemkopības ministrijā ar lūgumu risināt šo problēmu, un pērn ministrijai atkārtoti tika nosūtīta vēstule, ko parakstījuši 85 ugālnieki. Saņemta atbilde, ka tiks palielināts izšaujamo mežacūku limits.

Ziemeļkurzemes virsmežniecības Ugāles mežniecības mežzinis Andris Veigulis uzskata, ka šis jautājums ir sarežģīts, jo saduras mednieku un lauksaimnieku intereses. Mednieki ir ieinteresēti, lai meža zvēru populācija palielinātos un būtu ko medīt, skaidroja Veigulis.

Vairākiem medību kolektīviem, kuri medī Ugāles apkārtnē, palielināts izšaujamo mežacūku limits - līdz pat 170% no uzskaitīto mežacūku skaita, bet iepriekšējos gados noteiktā norma esot bijusi vairāk vai mazāk sasniegta.