Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkal sola pabeigt Z torņus

© Jānis Saliņš, f64

Jau daudzus mēnešus iesaldēto ambiciozo projektu Z Towers kompānija ar tādu pašu nosaukumu sola atsaldēt tuvākajā laikā. Precīzu datumu birojā nevarēja nosaukt, taču, tāpat kā rudenī, arī tagad laikraksts saņēma solījumu celtniecību turpināt.

Netālu no Preses nama esošā nepabeigtā jaunbūve Daugavgrīvas ielā garāmbraucējos izraisa interesi vismaz gadu. Pagājušā gada sākumā augstceltņu torņu būvniecība atkal tika apturēta. Pirms tam tika konstatēti pārkāpumi, kuru dēļ būvniecības laikā cieta blakus esošā 19. gadsimtā celtā ēka. Tuvumā atrodas arī citi valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi, bet sākotnējo saķeršanos izraisīja bijušā Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja Inta Pujāta pretenzijas debesskrāpju būvniekiem. I. Pujāts pieprasīja kompensāciju par viņam piederošajam ēku kompleksam nodarītajiem postījumiem. Arī būvinspektors konstatējis nesošo konstrukciju pirmsavārijas stāvokli, kā arī būvnieku neatbilstošu rīcību 24 stāvu augstās viesnīcas saskaņotajam projektam. Pēc tam SIA Z Towers stāstīja, ka tiek meklēti jauni tehniskie risinājumi. Tikmēr nožogotais būvlaukums stāv tukšs un milzīgie celtņi netiek darbināti, tikai laiku pa laikam pagrozīti dažādos virzienos.

Likumi pieļauj šādu ainu vērot neierobežoti ilgu laiku. Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pētersone skaidro, ka privātīpašnieks savā īpašumā drīkst būvēties tik ilgi, cik vien viņam nepieciešams. Var arī nepabeigtu būvi atstāt tādu neierobežoti ilgi, ja vien tā neapdraud sabiedrību. Ja būvlaukums ir norobežots un celtniecības tehnika nerada draudus garāmgājēju un braucēju dzīvībai, tad būvvaldei nav nekādu tiesību iejaukties vai norādīt termiņu, kad darbi paveicami. K. Pētersone piekrīt, ka nepabeigtās celtnes nedaiļo Rīgu, tomēr norāda: "Likumi ļoti pasargā privātīpašnieku un viņa īpašumu. Tātad viņš var rīkoties, kā vēlas, ja vien tiek būvēts saskaņā ar normatīviem." Vienīgais, ko pašvaldība var darīt, ir atpirkt īpašumu un rīkoties pēc saviem ieskatiem. Ja īpašnieks plāno, ka gada laikā neveiks nekādus darbus savā objektā, tad viņš raksta iesniegumu būvvaldei ar skaidrojumu, ka uz laiku darbi objektā netiks turpināti. K. Pētersone saka – tādu iesniegumu ir maz, vien pāris. Vairākumā gadījumu īpašnieki un investori ir ieinteresēti ātrāk pabeigt iesākto, jo līdzekļi tomēr ir ieguldīti. Arī attiecībā uz projektu Z Towers būvvalde cer, ka tas tomēr tiks uzbūvēts, kā plānots.

***

AMBICIOZS PROJEKTS

- Komplekss tiks veidots no diviem savstarpēji savienotiem torņiem un kļūšot par vienu no izcilākajiem un nozīmīgākajiem arhitektūras projektiem Baltijas valstīs. Viens no torņiem sasniegs 120 metru augstumu.

- Z Towers kompleksā tiek solīts helikopteru nolaišanās laukums īpaši svarīgiem klientiem, vairākas konferenču zāles, biznesa centrs, luksusa klases viesnīca Sheraton – pirmā Baltijā, veikali, restorāni, kafejnīcas, skaistumkopšanas saloni.

- Projektu tika solīts pabeigt šogad, un tajā iecerēts ieguldīt vairākus simtus miljonu eiro.

- Šo projektu īsteno Latvijas kompānija Z Towers, kas, pēc medijos pieejamās informācijas, pieder uzņēmumam S.P.I. Group, kuru kontrolē Krievijas degvīna oligarhs Jurijs Šeflers.

Avots: Z Towers