Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Iecavā sporta namu rekonstruē pašu spēkiem

Latvijā pirmā sporta un atpūtas kooperatīvā sabiedrība «Dartija» sporta namu Iecavā apsaimnieko ar pašfinansējumu, cerot uz pašvaldības lielāku līdzdalību.

Decembrī sporta namā «Dartija» pabeigts kārtējais rekonstrukcijas posms, uzlabojot ēkas siltumnoturību un komfortu. Sabiedrības valdes sagatavotajā projektā paredzēta ievērojama paplašināšana, kas ļautu «Dartijai» kļūt par pieprasītu sporta bāzi gan mūsu valstī, gan ārpus tās robežām. Ja ciešāk sadarbotos Iecavas novada dome, līdzekļus attīstībai varētu prasīt no Eiropas fondiem, vēsta "bauskaasdzive.lv".

Šajā remontu sērijā nomainīti 80 kvadrātmetri logu foajē zālē, salaboti 300 kvadrātmetri jumta, izremontētas un siltinātas ģērbtuves, ielikti jauni ūdenssildītāji, iekārtotas papildu naktsmītnes vietas, uzskaita sabiedrības valdes priekšsēdētājs Guntis Pakalns, «Bauskas Dzīvei» izrādot sakārtotās telpas. «Jau tagad jūtam siltuma ekonomiju,» ieguvumu apraksta vadītājs, «tagad te ērti var iekārtoties līdz 40 sportistu.»

Remontā ieguldīti 50 000 latu no pašu nopelnītā. «Vēl jāmaina ventilācijas sistēma. Pēc tam ķersimies pie viesnīcas,» stāsta G. Pakalns. Rekonstrukcija paredz vēl vienas sporta zāles un baseina būvi.

««Dartija» ir viens no labākajiem paraugiem, kā veidot reģionālu sporta centru,» teic Latvijas Sporta veterānu savienības prezidents Daumants Znatnajs, «te saglabāta laba struktūra no padomjlaika un strādā izcili speciālisti - Guntis Pakalns, sporta skolas direktore Baiba Gāga.»

Kā skaidro G. Pakalns, «Dartija» nesaņem dotācijas ne no pašvaldības, ne valsts, bet naudu pelna ar trim uzņēmējdarbības virzieniem: «Līdz ar sporta bāzes iznomāšanu sniedzam autotransporta pakalpojumus. Mūsu darbs ir bērnu vešana uz Iecavas novada skolām. Trešais virziens ir saviesīgi pasākumi ar galdu klāšanu.»

Iecavas pašvaldības iesaistīšanās «Dartijas» attīstībā dotu iespēju iegūt Eiropas līdzekļus. Tam piekrīt sabiedrības valdes loceklis, Iecavas domes attīstības komitejas priekšsēdētājs Atis Avots, gan piebilstot, ka patlaban ekonomikas lejupslīdē tas būtu grūti. Kā līdzīgu pašvaldības un privātā sektora sadarbības piemēru deputāts min Koknesē uzbūvēto peldbaseinu. «Ja mūsu projekts būtu īstenots, pašvaldībai atsakoties no savas sporta bāzes būves, baseins Iecavā jau būtu,» uzsver A. Avots.

Iecavas novada domes priekšsēdētājs Jānis Pelsis savukārt teic, ka pašvaldība jau tagad ir lielākā «Dartijas» sadarbības partnere: «Novads par telpu īri sporta skolas nodarbībām un skolēnu pārvadājumiem šogad «Dartijai» samaksāja 27,5 tūkstošus latu, un tas pēc finanšu pārskata ir 90% sabiedrības ieņēmumu.»

Pašvaldība, kas ir viena no 41 sporta un atpūtas kooperatīvās sabiedrības «Dartija» dalībniekiem ar 300 latu jeb 7,53% ieguldījumu, esot gatava piedalīties attīstības projektā ar nosacījumu, ka arī citi dalībnieki dos atbilstīgu ieguldījumu. «Dartijas» valdes pērn sagatavotā projekta kopsumma ir 5 - 6 miljoni latu, un citi neuzņemoties līdzvērtīgu atbildību, saka J. Pelsis.

«Pašvaldībai tagad nav un vēl ilgi nebūs tādas naudas,» atzīst domes vadītājs, skaidrojot, ka novada investīciju plānā ir citi sporta objekti, kas mazinātu izdevumus telpu īrei nākotnē. Tomēr solīto stadiona un baseina būvi pie Iecavas vidusskolas šogad nācās atlikt līdzekļu trūkuma dēļ. Pie internātpamatskolas plānots celt halli vieglatlētiem. «Esam gatavi sniegt speciālistu atbalstu projektu gatavošanā, tomēr iniciatorei jābūt «Dartijas» vadībai,» saka pašvaldības galva.