Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Uzsver tautas līdzatbildību par valsti

© Gatis Gierts, f64

Uzņemieties līdzatbildību par valsti; maksājiet nodokļus; neļaujieties populismam un solījumiem, ka kāds vadonis spēs visu atrisināt; gudri un atbildīgi, nevis protestējot atdodiet savu balsi par partijām 10. Saeimas vēlēšanās oktobrī.

Tāds – uz pilsoņu atbildību vērsts – bija galvenais vēstījums Vecgada uzrunās, ar kurām pie tautas mirkli pirms 2010. gada iestāšanās 31. decembrī vērsās valsts līderi: Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL). Valstsvīru runās maz bija solījumu par labāku dzīvi jaunajā gadā, vairāk atziņu, ka jāturpina pārvarēt ekonomiskās grūtības, un atgādinājumu, kā trekno gadu neapdomīgās ekonomiskās politikas dēļ tās radušās, pie kā visvairāk pakavējās premjers. Tāpēc V. Dombrovskis, vēršoties pie sabiedrības, aicināja kritiski analizēt to, kas tiks viegli solīts priekšvēlēšanu gaisotnē, un atcerēties visas 2009. gada rūgtās mācības, bet galvenais – to iemeslus. Jau tagad esot redzamas ekonomikas stabilizācijas pirmās pazīmes, tālāku ekonomikas atjaunošanos plānots nodrošināt ar Eiropas Savienības fondu racionālu izmantošanu un investīciju piesaisti. No pašu iedzīvotāju rīcības būšot atkarīgs, cik ātri valsts pārvarēs grūtības un atgriezīsies pie zemākām nodokļu likmēm. «Ikreiz, kad apšaubām nodokļu maksāšanas jēgu, mēs apšaubām arī pensiju, veselības aprūpes, izglītības, valsts drošības un kārtības funkcionālo jēgu. Mēs apšaubām visu, ko finansē valsts. Tas ir ceļš uz nekurieni, » uzrunā tautai uzsvēra V. Dombrovskis, vienlaikus atzīstot, ka attieksme pret nodokļu maksāšanu ir arī morāls faktors, tāpēc tikai ar represīvām metodēm mēs to neatrisināsim.

Šai tēmai savā uzrunā tautai pievērsās arī prezidents, sakot, ka «valsts esam mēs paši, un mēs katrs veidojam šo Latvijas valsti – savā darbavietā ar samaksātajiem nodokļiem, ar savu sabiedrisko un politisko darbību un atbildību». Neviens cits nemaksās par mūsu bērnu skolu, par mūsu vecāku aprūpi kā vien mēs paši, tāpat sen aiz muguras ir padomju laiki, kad tika garantēts darbs un algas.

Vienlaikus lielā mērā nepieciešamību sabiedrībai pašai paļauties uz saviem spēkiem radījusi valdības haotiskā un nesaskanīgā rīcība, var secināt no V. Zatlera teiktā. «Vērojot ekonomikas piezemēšanos, daudzi no mums jutās kā iesprostoti lidmašīnā, kurā paniski tiek raustīta pilota stūre, apkalpe ir apjukusi un strīdas. Pasažieriem nācās paļauties uz sevi un vienam uz otru,» atzina prezidents.

Bez nodokļu maksāšanas un ekonomiskās aktivitātes prezidents sabiedrības atbildību 2010. gadā saredz arī līdzdalībā Saeimas vēlēšanās un iesaistē politikā. V. Zatlers aicināja pilsoņus piedalīties vēlēšanās un «gudri, nevis spēlējoties vai protestējot izmantot savu balsi».

Pašu cilvēku atbildību par sevi un savu valsti prezidents uzsvēra arī ar 2009. gadā daudz tiražētā «vadonisma» noliegšanu. «Valsts ir tik stipra, cik stipri ir tās pilsoņi. Paļaušanās uz vadoni agri vai vēlu sagandē valsti,» uzskata V. Zatlers. «Mums šodien ir vajadzīgi atbildīgi valstsvīri, nevis vadoņi. Valstsvīri, kas atrod pareizo ceļu, rodot iedvesmu brīvu cilvēku pārliecībā, mērķa apziņā, iekšējā spēkā un brīvībā. Vadonismam atstāsim vietu uz teātra skatuves, nevis dzīvē!» uzrunā tautai aicināja V. Zatlers.

Par galvenajiem pārbaudījumiem politiskajai elitei V. Zatlers jaunajā gadā uzskata ģenerālprokurora izvirzīšanu un apstiprināšanu amatā, kā arī tiesnešu iecelšanas pilnveidošanu, kas nākamo gadu padara par «valsts tiesiskā brieduma pārbaudes laiku». Valsts šābrīža aktuālākās problēmas – bezdarba – mazināšana, pēc prezidenta domām, ir gan valdības, gan sabiedrības uzdevums: «Valdībai ir jārada priekšnoteikumi ekonomikas stimulēšanai, taču arī mums pašiem jābūt aktīviem un uzņēmīgiem.» Politiskā stabilitāte, tiesiskuma nodrošināšana un nodarbinātība ir trīs prioritātes, kuras sev 2010. gadā izvirza V. Zatlers.