Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers: Latvijai šobrīd vajadzīgi atbildīgi valstsvīri, nevis vadonis

Šobrīd Latvijā nav vajadzīgs bieži vien piesauktais vadonis, bet gan atbildīgi valstsvīri, Vecgada vakarā uzrunājot Latvijas iedzīvotājus, sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Mums šodien ir vajadzīgi atbildīgi valstsvīri, nevis vadoņi. Valstsvīri, kas atrod pareizo ceļu, rodot iedvesmu brīvu cilvēku pārliecībā, mērķa apziņā, iekšējā spēkā un brīvībā. "Vadonismam" atstāsim vietu uz teātra skatuves, nevis dzīvē!" sacīja Zatlers.

Valsts pirmā persona aicināja cilvēkus piedalīties 10.Saeimas vēlēšanās, turklāt piedalīties gudri, nevis "spēlējoties vai protestējot".

Prezidents uzskata: vēlme pēc vadoņa ir vēlēšanās meklēt patvērumu pagātnē un vienlaicīgi nevēlēšanās uzņemties atbildību par sevi un savu valsti. "Valsts ir tik stipra, cik stipri ir tās pilsoņi. Paļaušanās uz vadoni agri vai vēlu sagandē valsti," pārliecināts Zatlers.

Viņš kritizēja tos iedzīvotājus, kas apgalvo, ka mīl Latviju, bet nemīl savu valsti. "Valsts jēdziens un tā saturs ir pārāk nopietns, lai ar to koķetētu un jokotu. Tā var runāt tikai cilvēki, kas neizprot, kas ir valsts. [...] Valsts esam mēs paši un mēs katrs veidojam šo Latvijas valsti - savā darbavietā ar samaksātajiem nodokļiem, ar savu sabiedrisko un politisko darbību un atbildību. Neviens cits nemaksās par mūsu bērnu skolu, par mūsu vecāku aprūpi kā vien mēs paši," uzsvēra prezidents.

Zatlers atgādināja, ka šis gads būs sava veida "tiesiskā brieduma pārbaudes laiks", jo amatā būs jāapstiprina ģenerālprokurors, kā arī, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, joprojām nav skaidrības par iepriekšējo vēlēšanu kampaņu pārkāpumiem.

"Tas, kā tiks atrisināti šie jautājumi, cik efektīva būs vēlēšanu procesa norises kontrole, cik šie procesi būs caurskatāmi un atbilstoši tiesību normām, - tas noteiks, kādā valstī turpmāk dzīvosim," uzskata prezidents.

Savukārt raksturojot aizvadīto gadu un piedzīvoto ekonomisko lejupslīdi, Zatlers izmantoja salīdzinājumu ar pasažieriem lidmašīnā, kurā "daudzi no mums jutās kā iesprostoti, kurā paniski tiek raustīta pilota stūre, apkalpe ir apjukusi un strīdas. Pasažieriem nācās paļauties uz sevi un vienam uz otru".

Pēc šīs situācijas pārvarēšanas, Zatleraprāt, "esam mācījušies uzņemties atbildību par sevi un savu nākotni. Esam kļuvuši apdomīgāki, izpalīdzīgāki un darbīgāki".

Viņš par savām šā gada darba prioritātēm izvirzījis politisko stabilitāti, tiesiskuma nodrošināšanu un nodarbinātību. Lai arī 2010.gads prasīšot daudz spēka un darba, valsts pirmā persona ir pārliecināta, ka "mums ir pa spēkam izaicinājumi. Jo esam izglītota, gudra un sīksta tauta".