Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijā augstākais ēnu ekonomikas īpatsvars ES

Latvijā tā dēvētās ēnu jeb pelēkās ekonomikas īpatsvars ir augstākais Eiropas Savienībā, sasniedzot 39,4% no iekšzemes kopprodukta (IK), tā valstij nodara 5,127 miljardu eiro (3,6 miljardi latu) lielu kaitējumu, norāda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), atsaucoties uz globālās menedžmenta konsultāciju kompānijas A.T. Kearney jaunāko pētījumu.

Ņemot vērā, ka saistībā ar izmaiņām normatīvajos aktos ir apgrūtināta saimnieciskās darbības veikšana gan lielajiem, gan vidējiem un maziem uzņēmumiem, ēnu ekonomika ir kļuvusi par nozīmīgu tirgus spēlētāju visās nozarēs, secina LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Viņa uzskata, ka ir jāveic virkne pasākumu, lai aizsargātu tos uzņēmējus, kas godīgi maksā nodokļus un nodarbina cilvēkus. Ja šie pasākumi netiks veikti, valsts saskarsies ar situāciju, ka nodokļu ieņēmumu prognozēs valsts budžetam 2010.gadā netiks izpildītas.

LDDK sadarbībā ar darba devēju organizācijām ir sagatavojuši priekšlikumus par pelēkās ekonomikas ierobežošanas pasākumiem, kas apkopoti rezolūcijā. Pirmdien LDDK aicinājusi vadošās partijas, Saeimas pārstāvjus un atbildīgās institūcijas vienoties par turamākajiem pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai. Organizācija aicinās Saeimu vienoties par turpmākajiem pasākumiem ēnu ekonomikas samazināšanai, parakstot rezolūciju.