Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Norvēģu žurnālisti izlozē tiesības uzdot jautājumu Obamam

© Scanpix

Šodien Norvēģijas galvaspilsētā Oslo viesojas Amerikas Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, kuram pasniegta Nobela Miera prēmija.

Masu mediju pārstāvjiem bija iespēja satikt ASV prezidentu brīdī, kad viņš kopā ar Norvēģijas premjerministru Jensu Stoltenbergu ieradās valdības namā. Tiesa, norvēģu žurnālisti B. Obamam varēja uzdot tikai vienu jautājumu. Tika izvēlēti divi lielākie Norvēģijas ziņu dienestu, starp kuriem norisinājās „cīniņš” par šo iespēju un tika nolemts iespēju uzdot jautājumu izlozes kārtā. Žurnālisti meta monētu, un tā krita par labu NRK ziņu dienestam un žurnālistei Annetei Grotai. Viņa ASV prezidentam vaicāja: „Tiek uzskatīts, ka prēmija jums ir pasniegta priekšlaicīgi. Kā jūs varētu izmantot prēmiju, lai sasniegtu savus mērķus?” Obama savā atbildē vēlreiz pauda savu pārsteigumu par prēmijas piešķiršanu viņam un pieļāva, ka citi, iespējams, būtu vairāk pelnījuši Miera prēmiju. „Bet es gribu strādāt, lai panāktu atbruņošanos no kodolieročiem un novērstu to tālāku izplatīšanos. Mums ir jāstabilizē tādas valstis kā Afganistāna un jāmazina terorisms, jāveicina kārtība pasaulē un mēs redzam kopsakarības par vienādām tiesībām un mieru,” sacīja Obama. Vienu jautājumu ASV prezidentam varēja uzdot arī viens ārvalstu medija pārstāvis.

Kā liecina laikrakstā Verdens Gang publicētie institūta InFact aptaujas rezultāti, 44% no 1000 aptaujātajiem iedzīvotājiem uzskata, ka no Obamas puses ir nepieklājīgi atteikties no pusdienām kopā ar karali, bet 34% uzskata, ka tas nav nekas sevišķs.Vairāk nekā puse - 53% - teica, ka nav pieklājīgi neierasties uz Nobela koncertu, bet 27% bija pretējās domās.

B. Obamam vizīte ilgst tikai līdz piektdienas rītam, lai gan parasti Nobela prēmijas pasniegšanas vizītes ilgst trīs dienas, jo to laikā notiek dažādi svinīgi pasākumi. Tiesa, B. Obama tiksies ar Norvēģias karaļa ģimeni, bet nepusdienos.

B. Obama šodien vēl tiksies ar Nobela komitejas vadītāju Torbjornu Jāglandu, kā arī vakarā tautai būs iespēja viņu redzēt iznākam uz viesnīcas balkona. B. Obamas vizīti tiešraidē translē arī Norvēģijas televīzija.