Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

LBAS Starptautiskā forumā diskutēs par darba strīdu risināšanu

Lai pievērstu atbildīgo institūciju uzmanību darba tiesību problēmjautājumiem, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) no 7. līdz 8. decembrim, Rīgā, Reval Hotel Latvija, organizē forumu "Darba tiesības un to ievērošana ekonomiskās krīzes pārvarēšanai".

Forumā, ko pirmdien, 7.decembrī, plkst. 10 atklās Latvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, piedalīsies Latvijas, Polijas un Zviedrijas darba tiesību eksperti, pārstāvji no valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī no nevalstiskajām organizācijām.

Paneļdiskusijā valdības un sociālo partneru pārstāvji pārrunās darbinieku tiesisko aizsradzību ekonomiskās lejupslīdes apstākļos. Savukārt turpmākajās diskusijās par darba strīdu risināšanas mehānismiem un koplīgumiem valsts pārvaldē piedalīsies Valsts darba inspekcijas speciālisti, tiesneši, zvērināti advokāti un citi darba tiesību ekesperti.

LBAS organizē forumu, reaģējot uz samilzušajām problēmām valstī, par ko liecina pieaugošais iesniegumu skaits Valsts darba inspekcijā un prasību pieteikumu apjoms tiesās. Arī LBAS veiktā darba tiesību un darba drošības problēmjautājumu izpēte apliecina, ka darba tiesības tiek ievērotas arvien mazāk un parādās vairāk tādu pārkāpumu, kuri pēdējos gados bija gandrīz izskausti.

"Latvijas uzņēmumos ievērojami pasliktinājusies situācija darba tiesisko attiecību jomā, turklāt sabiedrība ir kļuvusi iecietīgāka pret Darba likuma normu neievērošanu. Visskumjākais, ka arvien vairāk strādājošo, nevēlēdamies palikt bez darba un būdami situācijas ķīlnieki, apzināti pieļauj šādus pārkāpumus," norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Lai netiktu nodarīts būtisks kaitējums darba videi kopumā un zaudēti pēdējos gados sasniegtie uzlabojumi, atbildīgajām institūcijām un sociālajiem partneriem ir jādarbojas vēl aktīvāk, palielinot koplīgumu lomu, kā arī uzlabojot neizmaksātās darba samaksas piedziņas mehānismus un darba strīdu izskatīšanu un risināšanu," stāsta P. Krīgers.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir lielākā nevalstiskā organizācija Latvijā, kura apvieno 21 dalīborganizāciju, īstenojot profesionālu arodbiedrības biedru un darba ņēmēju interešu aizstāvību nozaru un starpnozaru līmenī.