Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Piebalgs par transporta komisāra portfeli priecātos vairāk

© Rūta Kalmuka/f64

Neapšaubāmi tā ir smaga joma, jo no attīstības sadarbības komisāra prasa atbildību par Eiropas Kopienas politikas un resursu pārvaldīšanu nabadzības samazināšanai trešās pasaules valstīs, uzskata enerģētikas komisārs Andris Piebalgs. Jau janvārī Eiropas Parlaments iztaujās viņu kā Eiropas Komisijas (EK) attīstības sadarbības komisāra amata nominantu, un, ja balsojums būs pozitīvs, tad 1. februārī A. Piebalgs stāsies jaunajā amatā.

Politiķis un diplomāts Andris Piebalgs Briselē ir visai steidzīgs, tomēr atrod laiku nelielai sarunai. Viņam vairākkārt nācies atbildēt uz jautājumu: vai viņš izjūt vilšanos, ka EK prezidents Žozē Manuels Barrozu uzticējis viņam tieši šādu amatu, nevis atkārtoti enerģētikas vai transporta komisāra portfeli, kā būtu vēlējies pats A. Piebalgs.

"Es, protams, būtu gribējis transporta komisāra amatu, tomēr zināju, ka enerģija vienam komisāram divas reizes pēc kārtas nebūs. Transporta jautājumi man ir vistuvākie," saka A. Piebalgs. Lauksaimniecība, kas arī tika uzlūkota kā joma, kuras pārvaldīšanu uzticēt tieši A. Piebalgam, pēc viņa paša vārdiem, ir vēl sarežģītāka.

"Tā ir ārkārtīgi grūta sfēra, un es novēlu vislabākos panākumus Rumānijas kolēģim, kas būs šajā amatā. Tad, kad es saņēmu šo EK prezidenta lēmumu, šo piedāvājumu, es, no vienas puses, biju apbēdināts, jo tiešām vairāk gribēju transporta komisāra portfeli, bet, no otras puses, – iepriecināts, ka man nav lauksaimniecības komisāra portfelis – tas man būtu liels sitiens." Šo savu viedokli A. Piebalgs paskaidro šādi: jārēķinās arī ar to, ko no tevis cilvēki sagaida Latvijā, un no lauksaimniecības komisāra, visticamāk, tiktu sagaidīts, ka es atrisināšanu visas problēmas, kādas ir laukos, bet es skaidri zinu, ka es nevarētu attaisnot uz mani liktās cerības. "Transporta komisāra amatā es redzu sev pielietojumu," bilst komisārs.

Enerģētikas portfelis ir ļoti svarīgs pašlaik Eiropai – un to apliecina tas, ka šo amatu piedāvāja Vācijai. A. Piebalgs: "Divreiz Latvijai dot saimnieciski svarīgus portfeļus, iespējams, nebūtu korekti pret citām valstīm. Tāpēc acīmredzot tika meklēta sfēra, kas būtu kā zināma kompensācija. Es neesmu jautājis EK prezidenta viedokli šajā jautājumā, jo uzskatu, ka komisāram vai nu jāpieņem piedāvājums, vai tas jānoraida."

A. Piebalgs norāda, ka attīstības sadarbības komisāra amats nozīmē Eiropas Kopienas naudas pārvaldīšanu, lai samazinātu nabadzību Āfrikā un citās valstīs, kur trūkums rada ļoti nopietnas problēmas ar pārtikas apgādi, medicīnu, izglītību un citām izdzīvošanai svarīgām lietām. EK palīdz risināt šos jautājumus, un no komisāra tiek sagaidīts, ka viņš noteiks šā darba prioritātes, to īstenošanu un naudas, ko EK atvēl attīstības sadarbībai, pārvaldīšanu.

Vienlaikus A. Piebalgs pārstāvēs EK ārējo attiecību padomē – zināmās situācijās, kad būs jāpanāk kompromiss starp EK un dalībvalstīm, šai ārējo attiecību padomei tas būs jāpaveic. Pēc A. Piebalga sacītā, ārlietu dienests ir ļoti svarīgs Latvijai no valsts drošības un attīstības viedokļa. "Vai Latvijai būs kāds ieguvums no manas darbības kā attīstības sadarbības komisāram – tur es jums pagaidām palieku atbildi parādā," saka A. Piebalgs, "bet kopumā Latvija būs tikai ieguvēja, ja pasaulē būs mazāka nabadzība, migrācija, ka būs labāki dzīves apstākļi pasaulē kopumā.