Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Ražošanas apjomi Daugavpilī kritušies par 18,4%

Saražojot produkciju par 96 miljoniem latu, Daugavpils rūpniecības uzņēmumi šā gada pirmajos desmit mēnešos ražošanas apjomus samazinājuši par 18,4%.

Par 17% kopš gada sākuma sarucis arī rūpniecības uzņēmumos strādājošo skaits, darbu zaudējuši 1192 cilvēki.

Būvniecības nozarē izpildīto darbu apjoms samazinājies vēl vairāk – par 24%.

Ja vēl pirmajā pusgadā Daugavpils būvniecības nozare strādāja 2008.gada līmenī, tad gada otrajā pusē būvmontāžas darbu apjoms strauji sarucis.

Sakarā ar būvdarbu apjoma samazināšanos būvmontāžas uzņēmumi būtiski samazinājuši arī tajos strādājošo skaitu. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem desmit mēnešiem šogad darbinieku skaits būvniecības nozarē samazinājās par 32%.

Gada laikā darbu zaudējuši 610 celtnieki. Tikai oktobrī bez darba palikuši ap simts celtnieku.

Daugavpils lielāko būvuzņēmumi laika posmā no janvāra līdz oktobrim izpildījuši būvmontāžas darbus par 30,4 miljoniem latu, 69% no būvmontāžas darbu kopējā apjoma veikti Daugavpilī, 60% - pašu spēkiem.

Lai arī lielākā daļa uzņēmumu turpina atlaist darbiniekus, ir arī tādi, kas vēl šī gada oktobrī pieņēmuši darbā jaunus darbiniekus, tādejādi palielinot strādājošo skaitu.

Lai arī dažādu būvuzņēmumu izpildīto darbu apjoms samazinājies no 7% līdz pat 95%, atsevišķu uzņēmumu veikto būvmontāžas darbu apjoms ir pat palielinājies.

Daugavpils rūpniecības un būvniecības nozares analīzē izmantoti 59 Daugavpils lielāko uzņēmumi iesniegtie dati.