Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

“Apeirons” ceļ trauksmi: kas notiks ar cilvēkiem ar invaliditāti “X” stundā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

“Man ir jautājums par cilvēkiem ar invaliditāti, ar smagiem kustību traucējumiem, vai jūs esat paši par sevi, vai arī ir kāds algoritms, kā šos cilvēkus nogādāt drošībā”, vaicā TV24 raidījuma "Preses klubs" vadītājs Toms Liepājnieks  invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājam Ivaram Balodim. 

“Mums nav visaptverošs tīkls, kā nogādāt cilvēkus drošībā. Par cilvēkiem ar invaliditāti principā netiek runāts. Ir skaidrs, ka ir jābūt tai 72 stundu somai, bet nav skaidrs, kā informāciju saņems, piemēram, nedzirdīgs cilvēks, kā rīkoties neredzīgam cilvēkam. Nav skaidrs vai uz bumbu patversmēm vai izveidotajiem ārkārtas punktiem, vai tur varēs iekļūt cilvēki ar kustību traucējumiem”, skaidro Ivars Balodis, invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs.

Ivars Balodis uzsver, ka evakuācija Latvijā ir sāpīgs jautājums arī pašlaik, jo ļoti bieži cilvēki ar kustību traucējumiem, netiek ielaisti tālāk par ēkas pirmo stāvu, tieši tādēļ, ka nav iespēju nodrošināt evakuāciju. Balodis norāda, ka vienīgā ēka Latvijā, kurā šis jautājums ir labi sakārtots ir lidosta “Rīga”. Viņš arī piemin dažādus iespējamos risinājumus, kas tiek izmantoti citās valstīs, piemēram, Lielbritānijā.

Atbildot uz jautājumu, cik Latvijā ir cilvēku, kuriem ir pirmā invaliditātes grupa, Balodis norāda “Šādu cilvēku, rēķinot kopā kustību un garīgos traucējumus, ir ap 15-18%. Un viņiem nav šī glābšanas algoritma.”