Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Psihiatriskās slimnīcas: Psihiatrijā strādājošie mediķi bez darba nepaliks nekad

© unsplash.com

Pēc izskanējušās Veselības ministrijas (VM) ieceres reorganizēt psihiatriskā profila slimnīcas Latvijā, slimnīcas pauž, ka pārmaiņas nāks tikai par labu un psihiatrijā strādājošie mediķi bez darba nepaliks nekad.

Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca pauda, ka tai nav bažu par to, ka iestādi un citas psihiatriskā profila slimnīcas slēgs. Tieši pretēji - slimnīcas pārstāvji uzskata, ka ministrijas piedāvātā reforma veicinās pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu iedzīvotājiem. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) metodiskā vadība veicinās klīnisko algoritmu, vadlīniju ieviešanu slimnīcās, nodrošinot vienotus, zinātniski-pamatotus ārstniecības procesus.

Tāpat slimnīcas vērtējumā reforma uzlabos ārstniecisko resursu plānošanu slimnīcās, veicinot standartizētu pieeju ārstniecības personāla noslodzes situācijai, veicinās slimnīcu izmaksu-efektivitāti, optimizēs pieejamo veselības un finanšu datu analīzi, veicinot gan ārstniecības procesu, gan finanšu vadības uzlabošanos, kā arī uzlabos nozares stratēģisko plānošanu, saskaņojot visu slimnīcu attīstības mērķus.

Slimnīca norāda, ka piedāvātā reforma nodrošinās visām slimnīcām vienotu iespēju saņemt informāciju par jebkuru psihiatriskā profila pacientu, kas atvieglos ārsta darbu.

Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekle Maija Ancveriņa pauda, ka pagaidām savstarpējās sarunās ir tikai nedaudz runāts par reorganizāciju un esot jautāts par slimnīcas attieksmi pret to. Tiklīdz slimnīca saņems kādu sīkāku informāciju vai Ministra kabineta apstiprinātu psihiatrijas reorganizācijas plānu, tā varēs to izpētīt un komentēt.

"Ja pārmaiņas būs loģiskas un pamatotas, kāpēc ne? Gandrīz vienmēr ir ieguvumi un kādreiz kādam arī nākas kaut ko zaudēt, bet viss, kā saprotu, būs pacientu labā," sacīja Ancveriņa.

Viņa nedomā, ka tiks likvidētas psihiatriskās slimnīcas reģionos, bet, iespējams, mainīsies pārvaldības forma. Drīzumā tikšot apstiprināta slimnīcas vidēja termiņa darbības stratēģija līdz 2027.gadam, un Ancveriņa ir pārliecināta, ka psihiatrijā strādājošie mediķi bez darba nepaliks nekad. "Nevaram sākt baidīties par to, ko nezinām, mēs strādājam un strādāsim, attīstāmies," viņa uzsvēra.

LETA jau rakstīja, ka Veselības ministrija (VM) iecerējusi veikt Latvijas psihiatrisko slimnīcu reorganizāciju, teikts ministrijas saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā par veselības aprūpes stacionāro pakalpojumu pārvaldības attīstību un pilnveidi.

Ministrijā apgalvo, ka, uzsākot reorganizācijas procesu, tai skaitā jomas metodisko vadību, būs iespējams elastīgāk plānot pakalpojuma izvietojumu un attīstību. Ņemot vērā, ka psihiatriskā profila kapitālsabiedrības atrodas valsts īpašumā, tā esot laba iespēja nodrošināt efektīvu reorganizācijas procesu. Papildus tiktu sakārtota arī narkoloģijas profila ārstēšanas pakalpojumu pārņemšana valsts kapitālsabiedrībās.

Reorganizācijas rezultātā Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīcas, Strenču psihoneiroloģiskā slimnīcas, slimnīcas "Ģintermuiža", Piejūras slimnīcas valsts kapitāla daļas tiks ieguldītas RPNC pamatkapitālā, iepriekš veicot valsts kapitāla daļu novērtēšanu. RPNC kā vadošais uzņēmums iegūs tiešu izšķirošo ietekmi iepriekš minētajās valsts psihiatriskā profila specializētajās ārstniecības iestādēs, kas kļūs par valsts atkarīgām kapitālsabiedrībām.