Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Endoprotezēšanas kārtības maiņa pagarinās rindu?

© SCANPIX

Endoprotezēšanas pakalpojuma sniegšanā sagaidāmas pārmaiņas – Veselības ministrija apgalvo, ka tās būs pacientiem labvēlīgas, jo endoprotezēšanas operācijas būs pieejamas par valsts budžeta finansējumu, taču pacienti uztraukti, vai izmaiņas nepagarinās jau tā milzīgo rindu uz protezēšanas operācijām.

No nākamā gada 1. janvāra slimnīcas, kurās tiek veiktas endoprotezēšanas operācijas, pārtrauks pakalpojuma programmu - lielo locītavu (gūžas, ceļa) endoprotezēšanu ar 50 procentu apmaksu. Līdz šim slimnīcas, kuras veic endoprotezēšanu, veidoja divas rindas - vienu pacientiem, kuri gaida operāciju par pilnu valsts finansējumu, bet otru - pacientiem, kuri ir gatavi samaksāt pusi no operācijas izmaksām paši. Izpētot Nacionālā veselības dienesta datus par rindu garumu uz endoprotezēšanas operācijām, jāsecina, ka to garums būtiski atšķiras: rindā par pilnu valsts finansējumu operāciju gaida nesalīdzināmi lielāks pacientu skaits nekā rindā ar 50 procentu apmaksu. Pacienti uztraucas, vai tas, ka tiks likvidēta iespēja pašiem samaksāt pusi no operācijas izmaksām un tādējādi tuvināt operācijas dienu, nepasliktinās situāciju, un zaudētāji faktiski būs visi - gan pacienti, kuri nevar samaksāt, gan pacienti, kuri var samaksāt vismaz pusi no operācijas izmaksām.

Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka visvairāk pacientu rindā uz lielo locītavu endoprotezēšanu ir Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 2. slimnīcā un Madonas slimnīcā.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai apstiprina, ka patiešām ir pieņemti grozījumi Ministru kabineta noteikumos un no nākamā gada tiek pārtraukta šā pakalpojuma - lielo locītavu endoprotezēšana ar 50 procentu apmaksu - programma un abas rindas - ar 50 un ar 100 procentu apmaksu - ir plānots apvienot, atstājot tikai 100 procentu programmu, tātad tikai pilnībā apmaksātas valsts operācijas. Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders šīs izmaiņas skaidro ar papildu finansējuma piešķiršanu endoprotezēšanas operācijām, kā rezultātā ārstniecības iestādēm, kuras veic šīs operācijas, ir iespēja sniegt pakalpojumu par pilnu valsts apmaksu. «Pakalpojuma apjoms, ko valsts nodrošina endoprotezēšanas operācijām, ir jau tik liels, ka slimnīcas nevar to izstrādāt,» saka O. Šneiders. Proti, finansējums ir palielināts līdz tādam apjomam, ko slimnīcas ar saviem resursiem spēj paveikt. Vairāk slimnīcām pašreizējā situācijā neesot ne māsu, ne ārstu resursu, lai apgūtu vēl lielāku finansējumu. Līdz ar to neesot racionāli paturēt 50 procentu apmaksas pakalpojumu, kas tika ieviests krīzes laikā, ņemot vērā ļoti zemo finansējumu endoprotezēšanai. Faktiski problēma, pēc Veselības ministrijas klāstītā, ir medicīnas personāla kapacitāte, kas ir ierobežota. «Pacienti noteikti zaudētāji nebūs, jo viņi varēs saņemt operāciju par valsts finansējumu,» saka O. Šneiders.

Endoprotezēšanas operācijas ir sāpīga veselības aprūpes tēma jau daudzus gadus - pacientu skaits, kuriem nepieciešamas šīs operācijas, ir ļoti liels, rindas - ir nevis nedēļas vai mēneši, bet gadi. Ilgākais rindas garums, par ko ir rakstījusi Neatkarīgā, bija 15 gadu, kas jāgaida uz gūžas protezēšanu. Traumatoloģijas un oprtopēdijas slimnīcā pašlaik gaidīšanas rindā uz plānveida ceļa locītavas endoprotezēšanas operāciju reģistrēti vairāk nekā 6000 pacientu, uz gūžas locītavas endoprotezēšanu vairāk nekā 3000 pacientu. Operācijas gaidīšanas laiks atkarīgs no valsts piešķirtā finansējuma apjoma gadam, slimnīcas resursu kapacitātes un neatliekamās palīdzības apjoma īpatsvara, tāpēc pašlaik arī slimnīca nevar precīzi to prognozēt. Taču pacientu var uzņemt valsts apmaksātā endoprotezēšanas gaidīšanas rindā steidzamības kārtā - pēc konsilija pozitīva slēdziena, kas apstiprina, ka pacienta medicīniskās indikācijas atbilst steidzamībai. Šīs rindas pacienti operāciju var saņemt aptuveni sešu mēnešu laikā.

Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka visvairāk pacientu rindā uz lielo locītavu endoprotezēšanu ir Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 2. slimnīcā un Madonas slimnīcā. Gaidīšanas laiks Traumatoloģijas un ortpoēdijas slimnīcā - apmēram pieci gadi, Rīgas 2. slimnīcā - pusotrs gads, Madonas slimnīcā - nav prognozējams. Operācijas gaidīšanas laiku nevar prognozēt arī Rīgas Austrumu slimnīca. Taču šie dati parāda, ka ir atšķirība, cik jāgaida rindā uz pilnībā apmaksātu valsts operāciju un cik uz 50 procentu apmaksāto, proti, gaidīšanas laiks ir būtiski īsāks. Piemēram, Traumatoloģijas slimnīcā tad tās ir tikai 12 nedēļas, bet Rīgas 2. slimnīcā - 14 nedēļu.

Nacionālajā veselības dienestā informēja, ka šā gada finansējums endoprotezēšanas operācijām ir 11,5 miljoni eiro un plānots veikt 5068 operācijas. Savukārt ar 50 procentu apmaksu plānotas 650 operācijas, un šogad līdz oktobrim šādas operācijas veiktas 275 pacientiem.