Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Aļģes – efektīvs līdzeklis pret novecošanos 

© Pixabay

Par senās Ēģiptes valdnieces Kleopatras piena vannām un dūņu jeb peloīdu terapiju zināms jau gadsimtiem ilgi, bet pasaulē pirmais produkts ar jūras augu ekstraktiem tika radīts tikai 1962. gadā. Kopš tā laika jūras aļģes kosmetoloģijā kļūst arvien populārākas. Jo tās ir bagātas ar bioloģiski aktīvām vielām, kurām ir liela ietekme uz ādu, un tajās aizvien mīt milzīgs potenciāls ādas jaunības saglabāšanai. 

Pagājušā gadsimta sākumā

Stāsts par jūras augu ekstraktu izmantošanu kosmētikā sākas ar stāstu par jūras ūdeni, un šī stāsta pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta sākumā, kad kāds gudrs vīrs - franču biologs Renē Džozefs Kvintons (René Joseph Quinton, 1866-1925) - pētīja un pierādīja, ka jūras ūdens ķīmiskais sastāvs, kas samazināts līdz izotoniskumam, ir līdzīgs asins plazmas ķīmiskajam sastāvam. Pamatojoties uz savu pētījumu rezultātiem, viņš izveidoja pamata terapiju: bojāto ādas šūnu rekonstruēšanu, izmantojot jūras ūdeni.

«Pēc vairākiem gadiem, balstoties uz Kvintona pētījumiem un to, ka jūras augi (aļģes) aug un attīstās jūras ūdenī un kā bioloģiskas švammes jeb sūkļi uzsūc visu savai eksistencei nepieciešamo svarīgo jūras ūdens «kokteili», turklāt daudz lielākā koncentrācijā nekā apkārtējā vidē, un tā kā šai «kokteilī» ir arī cilvēka veselībai nepieciešamie elementi - mikroelementi, vitamīni un minerālsāļi -, biologi sāka izmantot jūras augu ekstraktus ādas kopšanas līdzekļu sastāvos, lai uzlabotu ādas šūnu kvalitāti,» stāsta kosmētiķe Ginta Ustinova, kosmētikas zīmola «Algotherm» trenere skaistumkopšanas speciālistiem.

«Algotherm» ir Francijas kosmētikas zīmols, kas jau vairāk nekā 60 gadu specializējas uz aļģēm balstītu sejas un ķermeņa ādas kopšanas produktu izstrādē un ražošanā.

«Jūras augu ekstrakti kosmētikā stimulē šūnu atjaunošanos, uzlabo ādas elastību, mitrina un stiprina ādas dabisko aizsargbarjeru, kā arī samazina oksidatīvo stresu, kas veicina ādas novecošanos,» apgalvo kosmētiķe Ginta Ustinova. / Publicitātes foto

Pēc ķīmiskā sastāva un uzvedības

Kosmētiķe stāsta, ka aļģu ekstraktu izmantošana kosmētikā ir balstīta uz diviem zinātniskiem pamatprincipiem: uz augstāk minēto biolīdzību un osmozi, jo cilvēka āda ir gudra - tā atpazīst jūras augu ekstraktus un to sastāvā esošās vērtīgās vielas spēj uzņemt dabīgā veidā.

«Aļģes kosmētikā izvēlas gan pēc ķīmiskā sastāva, gan pēc to uzvedības dabā - to ķīmiskais sastāvs arī nosaka aļģu uzvedību. Ir mikroaļģes (mikroskopiskas vienšūnu aļģes) un makroaļģes (daudzšūnu aļģes, ko sauc arī par jūraszālēm). Piemēram, mikroaļģes ir tik maziņas, ka tās nav iespējams saskatīt ar neapbruņotu aci. Tās ir pavisam sīciņas, tādēļ, lai pastāvētu, tām ir nepieciešamas milzīgas izdzīvošanas spējas. Tieši šī iemesla dēļ mikroaļģes pārsvarā izmanto kosmētikā - lai veicinātu ādas reģenerāciju un aizsardzību,» skaidro Ginta Ustinova.

Piemēram, ekstrakts no mikroaļģes Chlorella Vulgaris nereti tiek pievienots acu zonas kopšanas kosmētikā, jo tieši acu zona ir vismazāk aizsargāta, bet visvairāk pakļauta ārējai agresijai un novecošanās procesiem. Ekstrakts no šīs mikroaļģes aizsargā, atjauno un tonizē ādu.

Savukārt mikroaļģe Porphyridium Cruentum ne tikai aizsargā ādu, bet arī samazina ādas iekaisuma radītu apsārtumu.

«Arī makroaļģu jeb jūras augu ekstraktus izvēlas pēc ķīmiskā sastāva un uzvedības dabā. Interesants ir stāsts par makroaļģi Codium Tomentosum. Dabā šai aļģei ir brīnumainas spējas izdzīvot gan bēguma laikā, kad tā ilgstoši atrodas bez ūdens un ir pakļauta karstuma un saules iedarbībai, gan paisuma laikā, kad tā atrodas dziļi ūdenī, kur ir maz minerālvielu un ļoti zema temperatūra.

Ādas kopšanā ekstraktu no šī jūras auga izmanto attīrošajiem līdzekļiem: micelārajiem ūdeņiem, attīrošajām putām, pīlingiem.

Jo jebkura, pat vissaudzīgākā ādas attīrīšana ir neliela agresija ādai, un jebkura agresija izraisa ādas dehidratāciju. Ekstrakts, kas iegūts no Codium Tomentosum, nodrošina šūnu mitrināšanu izžūšanas riska apstākļos,» skaidro Ginta Ustinova.

Ideāli mitrinātāji

«Aļģu ekstrakti ir arī ideāli mitrinātāji. Piemēram, ekstrakts, kas iegūts no aļģes Chondrus Crispus, izcili mitrina un arī aizsargā ādu no izžūšanas. Aļģē esošie dabiskie polisaharīdi, peptīdi un aminoskābes palīdz ādai saglabāt mitrumu. Šis jūras augs ir unikāls ar to, ka satur savienojumu, ko pazīstam kā karaginānu, kas uz ādas veido elastīgu, elpojošu «otru ādu», tādā veidā to mitrinot, mīkstinot un piepildot, kā arī nodrošinot papildu aizsardzību no izžūšanas un vides stresa faktoriem,» stāsta «Algotherm» trenere.

Viņasprāt, visefektīvākie ir jūras augu ekstrakti, kas gan preventīvi aizsargā ādu no novecošanās procesiem, gan «labo» jau iesākušos novecošanās procesu radītos bojājumus.

«Pētnieki atklājuši, ka aļģēs esošās bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, aminoskābes, minerālsāļi, mikroelementi un vitamīni, apgādā ādas šūnas ar enerģiju.

Ir veikts plašs pētījums, kas pierāda, ka cilvēka organismā ir līdz 200 jaunības gēnu, kuru aktivitāte nosaka to, cik ātri vai lēni cilvēka organisms noveco, turklāt neatkarīgi no dzīvesveida. Šis pētījums man deva atbildi uz mūžīgo jautājumu, kāpēc melnādainie dienvidu cilvēki, kuru ikdiena ir pakļauta intensīvai UV staru postošajai ietekmei, nemaz tik ātri nenoveco. Pētījumā atklājās, ka melnādainajiem cilvēkiem šie gēni ir ilgāk aktīvi nekā balto rasu pārstāvjiem,» stāsta pieredzējusī kosmētiķe.

Aktivizē 35 jaunības gēnus

Ginta Ustinova stāsta, ka jūras augu ekstrakti kosmētikā spēj ietekmēt 35 gēnu darbību.

Pamatā ir četri jūras augu ekstrakti, kas nodrošina ādas jaunību - tie aktivizē 35 jaunības gēnus, stimulē šūnu atjaunošanos, ādas elastību, mitrināšanu, stiprina ādas dabisko aizsargbarjeru un samazina oksidatīvo stresu, kas veicina ādas novecošanos.

Šie dabas dotie ekstrakti ir iegūti no aļģēm:

* Alaria Esculenta, kas veicina šūnu atjaunošanos, nostiprina ādu, padara to tvirtāku un aizkavē atūdeņošanos;

* Undaria Pinnatifida ekstraktam piemīt ļoti aktīva pretgrumbu iedarbība, kā arī tas attīra no piesārņojuma un detoksicē;

* Ulva Lactuca nostiprina sejas kontūru;

* Dictyopteris Membranacea bloķē melanoģenēzi un aizkavē pigmentu rašanos.

«Stāsts par aļģes Dictyopteris Membranacea ekstraktu ir visai sarežģīts, bet interesants: tas nebalina ādu un nedarbojas līdzīgi kā filtru kosmētika, bet aizkavē pigmentu rašanos jau šūnu sastāva bioķīmiskajos procesos (šo procesu dēvē par melanoģenēzi).

Personīgi man, lietojot kosmētiku ar šo ekstraktu, ir ļoti uzlabojies ādas stāvoklis, jo man uz sejas ir melazma,» atklāj kosmētiķe.

Interesants ir vēl kāds fakts: šai aļģei vislabāk patīk augt Havaju salās, tādā veidā nodrošinot Havaju salās esošo aromātu. Par to var pārliecināties, pasmaržojot, piemēram, zīmola «Algotherm» jaunās jūras dzīvības produktu līnijas «Ocean Life» serumu sejas ādai (šī pretnovecošanās ādas kopšanas līnija piedāvā trīs produktus - acu un lūpu serumu, pretnovecošanās serumu un krēmu ādas jaunības saglabāšanai).

Brūnas, sārtas, zilas un zaļas

Kosmētiķe skaidro, ka aļģes iedala atbilstoši to pigmentācijai: brūnaļģes, sārtaļģes, zilaļģes un zaļaļģes. Bet aļģu grupējums pēc pigmenta nenosaka to kopējās īpašības. «Piemēram, brūnaļģe Laminaria Ochroleuca aizsargā, nomierina un iedarbojas kā pretiekaisuma līdzeklis ādas kairinājuma gadījumā, uzlabojot ādas imūnreakciju; aizsargā DNS no UV starojuma nodarītā kaitējuma,» stāsta Ginta Ustinova.

«Savukārt brūnaļģe Fucus Vesiculosus pastiprina tauku nogulšņu šķelšanu, mitrina, nomierina, aizsargā un slaidina. To kombinācijā ar citām aktīvajām vielām bieži izmanto siluetu veidojošos produktos.»

Kosmētiķe stāsta, ka arī sarkanajām aļģēm ir dažādas īpašības, tomēr ir viens kopsaucējs: tām piemīt unikāla spēja aizsargāt šūnas pret UV gaismu, tādā veidā mazinot ādas fotonovecošanos. Bet, piemēram, sārtaļģe Palmaria Palmata stimulē ādas mikrocirkulāciju un bloķē jaunu asinsvadu veidošanos, lai samazinātu varikozi. Šim ekstraktam piemīt arī drenējošas īpašības, un tas pastiprina siluetu veidojošo aktīvo vielu iedarbību.

Jūras aļģes kosmētikā:

Francijas kosmētikas zīmola «Algotherm» jauno produktu sastāvi pilnveidoti ar augstāku patentētā aktīvo vielu «Algogene» koncentrāciju - tas radīts no četriem jūras augiem, kas sinerģiski darbojas, lai cīnītos ar visām novecošanās pazīmēm. Tas kas aktivizē 35 jaunības gēnus tūlītējai un ilgstošai iedarbībai pret galvenajām novecošanās pazīmēm. / Publicitātes foto

Latvijas kosmētikas zīmola «GMT Beauty» produktu klāstā ir gan algināta maska ar kolagēnu un sniega aļģēm (sejas, kakla, dekoltē zonai), kas iedarbojas šūnu līmenī, kavējot bioloģiskos novecošanās procesus, sekmējot dziļu atjaunošanu un ādas aizsardzību, gan sildoša aļģu maska ar pretcelulīta, taukus šķeļošu un slaidinošu iedarbību. / Publicitātes foto

Viens no senākajiem zīmoliem pasaules kosmētikas tirgū, kas piedāvā jūras aļģu maskas, ir Itālijas kompānija «Lacote», kas izstrādājusi desmitiem ķermeņa korekcijas, celulīta ārstēšanas, sejas, ķermeņa un matu kopšanas produktu ar nosaukumu «Guam». / Publicitātes foto

Ungārijas kosmētikas zīmols «Kallos Cosmetics» piedāvā matu kopšanas kosmētikas līniju ar aļģu ekstraktiem. / Publicitātes foto

Polijas kosmētikas ražotājs «Bielenda Professional» piedāvā veselu sejas masku sēriju dažādām ādas vajadzībām, kuru sastāvā ir vērtīgie aļģu ekstrakti. / Publicitātes foto

Lielbritānijas kosmētikas zīmola «The Body Shop» jaunums - jūras aļģu līnija, kas piedāvā sebuma izdalīšanos regulējošu tehnoloģiju, visas dienas garumā matējot ādu tur, kur tā ir taukaina, un vienlaikus mitrinot sausākas ādas zonas. / Publicitātes foto