Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Sports

Šauļos liels latviešu basketbola fanu pieplūdums nav gaidāms

Šodien ceļā uz Šauļiem, kur Eurobasket 2011 spēles aizvadīs Latvijas basketbola valstsvienība, dodas virkne Latvijas basketbola līdzjutēju. Taču viņu skaits, visticamāk, būs mērojams desmitos vai simtos, bet ne tūkstošos.

«Precīzu latviešu līdzjutēju skaitu nosaukt nevaru, taču droši varu apgalvot, ka latviešu skaits Šauļos būs mazāks, nekā tas varētu būt pie citas cenu politikas,» teic Travel Art sporta braucienu eksperte Inese Krūmiņa. Interese par došanos uz Šauļiem ir, taču potenciālie braucēji, uzzinot biļešu cenas un viesnīcu cenas, pazūd. Proti, pašlaik lētākās iegādājamās biļetes maksā 175 litus; pārrēķinot latos un pieskaitot klāt nodokļus un apkalpošanas maksas – apmēram 40 latus uz visu dienu, jo biļetes uz atsevišķām spēlēm netirgo. Savukārt viesnīcas Šauļos praktiski vairs nav rezervējamas, bet, kas palikušas, maksā vairāk par 100 latiem par divvietīgu numuru. Līdz ar to, ja līdzjutējs vēlas visas piecas Latvijas izlases spēles noskatīties klātienē un dzīvot viesnīcā, tad izdevumi sanāk vairāk nekā 500 lati, un par šādu naudu uz 11 dienām var doties Vidusjūras kruīzā, basketbola spēles ērti noskatoties mājās televīzijā.

«Mēs, astoņi cilvēki, šodien Šauļos būsim,» Neatkarīgajai teic Sporta draugu kluba Namejs vadītājs Jānis Barkāns. Taču prognozēt, vai būs tikai viņi vai arī vēl kāds cits līdzjutējs, J. Barkāns atturējās. «Uz šo čempionātu nebija nekādas ažiotāžas – ne no faniem, ne no organizācijām,» piebilst Nameja vadītājs. Viens no būtiskākajiem – pēc 2009. gada Eurobasket Gdaņskā, basketbola līdzjutējiem vairs nav ticības Latvijas izlasei. Togad basketbolisti pierādīja, ka ir tusētāji, nevis sportisti, un tieši tā diemžēl fani uztver arī šo izlasi, kur ir 11 debitanti. «Pārbaudes spēles jau pierādīja, ka izlase nav pelnījusi tik mazu līdzjušanu,» teic J. Barkāns.

Otrkārt, paralēli Eiropas čempionātam basketbolā notiek arī citi svarīgi sporta pasākumi – Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle futbolā starp Gruziju un Latviju, kas 2. septembrī notiks Tbilisi, kā arī Dinamo Rīga dalība Donbasa kausa izcīņā Ukrainas pilsētā Doņeckā no 1. līdz 3. septembrim. Uz šiem sporta pasākumiem arī dosies Latvijas līdzjutēji. «Tie fani, kas atbalsta nacionālās izlases un komandas izbraukuma spēlēs, lielākoties ir vieni un tie paši – gan hokejā, gan futbolā, gan basketbolā,» uzsver J. Barkāns.

Ja vēl šodien un rīt Latvijas līdzjutēju skaits Šauļu arēnā varētu būt necils, tad tomēr ir iespēja, ka uz nākamajām spēlēm latvieši varētu sabraukt kuplākā pulkā. Piemēram, ja Latvijas basketbola valstsvienībai izdosies gūt kaut vienu uzvaru. Tādos gadījumos jau tradicionāli ticība izlases varēšanai atgriežas. Vēl jāņem vērā, ka čempionāta spēles sākas darbadienās, turklāt nevis vakaros, bet gan dienas laikā. Tātad – vēl daļa līdzjutēju sasparoties ceļam uz Šauļiem varētu brīvdienās. Īsteni basketbola cienītāji nedosies atbalstīt tikai savu valstsvienību, bet gan klātienē skatīties interesantākās čempionāta spēles.